Fontys Educatie leidt vakdocenten op in de visie van Dutch Cuisine

Afbeelding

Foto: Docenten in opleiding geconcentreerd in actie. V.l.n.r.: Kjeld Kruithof, Hans Nicolaassen en Sandra Maton.

Lerarenopleider Fontys Educatie gaat een vernieuwende samenwerking aan met Albert Kooy, medeoprichter en voorzitter van Dutch Cuisine. Samen willen zij de nieuwe generatie vakdocenten én koks inspireren met een toekomstgerichte visie op koken, waarin gezondheid, duurzaamheid en maatschappelijke impact centraal staan.

Dutch Cuisine is een beweging die afrekent met het denken in klassieke keukens en in plaats daarvan pleit voor een moderne en verantwoorde benadering van voedsel. Deze visie is ontwikkeld door topchefs, waaronder de onlangs overleden Jonnie Boer, en wordt al succesvol toegepast in onder meer het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch – al jaren een toonaangevende vakschool binnen het mbo.

Ambitie

Albert Kooy, vakman pur sang met internationale ervaring én een verleden als sterrenchef, brengt naast zijn culinaire expertise ook meer dan vijftien jaar ervaring mee als docent in het mbo en hbo. Zijn visie sluit naadloos aan bij de ambitie van lerarenopleider Fontys Educatie om onderwijs niet alleen vakinhoudelijk sterk, maar ook maatschappelijk relevant te maken.
"Als we willen dat de horeca écht verandert, moeten we beginnen bij het onderwijs," zegt Albert Kooy. "Door jonge professionals al tijdens hun opleiding mee te nemen in de gedachte achter Dutch Cuisine, zorgen we voor bewustwording én verandering van binnenuit."

Kettingreactie

In deze samenwerking zijn inmiddels vier inspirerende video’s geproduceerd, die bedoeld zijn als lesmateriaal voor de docenten-in-opleiding bij Fontys Hogeschool. Door de vertaling van de Dutch Cuisine-visie naar praktische onderwijssituaties – mede dankzij de onderwijsfilosofie van collega Esther van de Burgt – krijgen toekomstige docenten consumptieve techniek handvatten om deze aanpak door te geven aan hun eigen studenten. Zo ontstaat een kettingreactie van bewustwording in de hele beroepskolom: van vakdocent tot kok, van keuken tot gast, van bakker tot horecaprofessional.

"Door de theorie van Dutch Cuisine te koppelen aan onze onderwijspraktijk, maken we abstracte ideeën tastbaar en toepasbaar," aldus Esther van de Burgt, lerarenopleider bij Fontys. "Zo kunnen onze studenten – de docenten van morgen – deze visie weer meenemen naar hun eigen klassen en een nieuwe generatie koks opleiden die koken met aandacht voor mens en milieu."

Opleider van de toekomst

De vijf pijlers van Dutch Cuisine – cultuur, gezondheid, natuur, kwaliteit en waarde – zijn universeel toepasbaar, niet alleen in de keuken, maar ook in aanverwante vakgebieden zoals de bakkerij en bediening. Fontys toont zich hiermee als een innovatieve onderwijsinstelling die haar rol als opleider van de toekomst serieus neemt. Door actief samen te werken met het bedrijfsleven – in dit geval Dutch Cuisine – levert Fontys een concrete bijdrage aan een duurzame en gezondere samenleving.

Contactinformatie

Fontys Hogeschool
Rachelsmolen 1
5612 MA Eindhoven
Nederland

+31 (0)88-5077200info@fontys.nlwww.fontys.nl

Contactpersoon

Monique van Laar
m.vanlaar@fontys.nl