27 oktober 2022

Innovatie & Duurzaamheid

‘We groeien ontzettend hard, het is waanzinnig leuk om dat proces in goede banen te leiden’

Het was de oma van Tom van Schijndel (28) die hem en Geert Heusschen (28) op het idee voor hun onderneming bracht. Haar elektrische fiets was nog in prima staat, maar de accu was aan vervanging toe. En die was dus nergens los te krijgen. Dat moest anders kunnen, vonden Tom en Geert. Vier jaar later heeft hun Gemertse bedrijf Accurate BV webshops voor elektrische fietsaccu’s in acht landen en daar blijft het niet bij. Rabobank staat de jonge ondernemers vanaf de start met raad en daad bij. Tom: “Het is waanzinnig leuk om de snelle groei in goede banen te leiden; het is fijn dat ervaren mensen met ons meedenken.”

Behoorlijke investering
De jonge ondernemers besloten te starten met de online verkoop van elektrische fietsaccu’s, acculaders en accessoires voor e-bikes in België. Dat was een strategische keuze, want op de Belgische markt was toen nog niemand online actief. Ze besloten gebruik te maken van dit ‘First Mover Advantage’. Ze selecteerden verschillende leveranciers voor de import van hun producten en lieten een webshop op maat bouwen; een behoorlijke investering die ze aanvankelijk uit eigen zak betaalden. In februari 2019 ging de Belgische webshop www.ebikebatterij.be live; al in mei 2019 kwam er ook een Nederlandse webshop bij: www.e-bikeaccu.nl.

Opschalen, hoe doe je dat?
Hun webshops bleken een schot in de roos: in enkele maanden tijd steeg het aantal verkopen explosief. “In september 2019 genereerden we naast onze baan en studie een omzet van meer dan 100.000 euro”, vertelt Tom. “Toen werd het tijd om op te schalen en volledig in de zaak te stappen. We zagen ook kansen voor webshops in andere landen en zochten financiering om een kapitaalinjectie mogelijk te maken. Zo kwamen we bij Rabobank terecht. We besloten een zakelijke financieringsaanvraag te doen. Na het eerste online contact, maakten we kennis met accountmanager Leon Direks. Hij toonde zich direct zeer betrokken, hij ging voor ons door het vuur en heeft ons echt verder geholpen.”

Leon Direks bracht E-bikkeaccu in contact met start- en scale-up banker Michel Ziekman, die veel ervaring heeft in het opstarten en opschalen van bedrijven. Hij keek mee naar de financieringsbehoefte, maar adviseerde ook in bredere zin: “Als je wilt groeien, moet je veel voorraad hebben”, legt Michel uit. “Je moet dus steeds grotere orders inkopen en daarvoor heb je werkkapitaal nodig. Het is dan belangrijk om een goede controle te houden op je liquiditeit en tegelijk de balans te bewaken tussen vreemd en eigen vermogen. Daar heb ik E-bikeaccu bij geholpen.” Maar de inzet van Michel ging nog verder: “E-bikeaccu levert een mooi product, dat iets doet aan het klimaatprobleem én werkgelegenheid oplevert voor de regio. Daar zet ik ook graag mijn netwerk voor in. Het is ontzettend leuk om jonge ondernemers in een groeiproces breder te begeleiden.” Die prettige ervaring is volgens Tom wederzijds: “Het is fijn om een ervaren sparringspartner met een groot netwerk te hebben.”

Ervaring in huis halen
Naast de ondersteuning vanuit de bank, laten de jonge ondernemers zich ook bijstaan en coachen door andere, zeer ervaren ondernemers. “We hebben hen aangetrokken als investeerder/aandeelhouder, maar ze geven ons ook advies. Ook ons managementteam bestaat uit een goede mix van jeugdig enthousiasme en senioriteit.” Het doel van E-bikeaccu is om Europees marktleider worden, daarvoor zijn voor de komende drie jaar per afdeling en per kwartaal concrete doelen geformuleerd. “Door voor ‘the extra mile’ te gaan en onze klanten net wat meer te bieden dan onze concurrenten – denk aan scherpe prijzen, betere garantie en een geweldige klantenservice – hopen we dat te bereiken”, vertelt Tom. Het bedrijf is daarin al aardig op weg: inmiddels zijn er webshops in acht Europese landen: naast Nederland en België is Accurate ook actief in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken Spanje en Italië. En dan wordt er binnenkort ook nog een eigen merk gelanceerd: Eyxon. “Het geeft zoveel energie om samen met ons team al deze uitdagingen op te pakken. We gaan er echt voor met z’n allen”, vertelt Tom. Hij geniet enorm van het proces en de successen die het team boekt. “De sfeer in huis is erg goed, daar doen we ook veel voor want het is een van de allerbelangrijkste voorwaarden voor succes. Iedere woensdag kunnen onze medewerkers met een personal trainer sporten. In de pauze doen we een kaartspel; de verliezer doet de afwas. We organiseren regelmatig bedrijfsuitjes en geven onze mensen veel vrijheid en budget om zich verder te ontwikkelen en hun eigen tijd in te delen.”

Action Board programma
Vanwege de snelle groei en het enorme succes van E-bikeaccu nodigde Michel het bedrijf uit om deel te nemen aan het Action Board programma dat Rabobank innovatieve ondernemers aanbiedt. “Dit is een traject van zes maanden met de focus op groei, rendement en welzijn”, vertelt Michel. “We merken dat veel ondernemers worstelen met dezelfde vragen. Zij kunnen veel leren van het verhaal van E-bikeaccu, maar ook van de Business Coaches van OranjeMund en de adviseurs van Rabobank.” Tom was vereerd met de vraag van Michel; afgelopen september organiseerde hij een sessie bij E-bikeaccu. “Het belangrijkste advies dat ik de andere ondernemers kan geven, is: niet bang zijn. Wij zijn blanco in dit avontuur gestapt en hebben in recordtempo een prominente positie in de markt veroverd. Ik werk harder dan ooit, maar ik krijg er zóveel energie van. Ik verheug me op de toekomst, waarin we verhuizen naar een nieuw, groter pand in Gemert. Dat wordt het eerste e-bike Accu Expert Center van Nederland; je vindt hier straks echt alles onder één dak: kantoor, winkel, opslag, reparatie en reseach & development. Het is gigantische, nieuwe stap in onze ontwikkeling.”

Over het Rabobank Startup & Scale-up Team
Startups & Scale-ups zijn door hun innovatiekracht de vernieuwers van onze economie. Ze dragen in belangrijke mate bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en zijn een belangrijke motor voor de groei en werkgelegenheid in Nederland. Wil jij ook een onderneming starten, of heb je plannen om door te groeien? Het Startup & Scale-up Team van Rabobank helpt ondernemers die (net als wij) geloven in duurzame groei: we stellen ons (internationale) netwerk voor ze open, delen onze kennis en helpen met financiering. Kijk voor meer informatie op rabobank.nl/startup-scaleup