In Noord-Brabant wordt heel veel gewandeld. Maar liefst 90% van de wandelingen is recreatief. En dat is natuurlijk niet voor niets: de Brabantse natuurgebieden, nationale parken en groene steden laten zich dankzij een uitgebreid routenetwerk geweldig te voet verkennen!
Jaarlijks worden meer dan 70 miljoen wandeltochten ondernomen. Massaal trekken we onze wandelschoenen aan, maar we bereiden ons heel beperkt voor. We gaan vooral spontaan op pad en kiezen veel sneller voor een bepaald natuurgebied dan voor een specifieke route. Hier speelt de WandelStarter op in. Deze digitale kaart - www.wandelstarter.nl – toont in één oogopslag alle startpunten, voorzieningen én wandelroutes in Brabant. Elk startpunt op deze kaart heeft een parkeerplaats, een bewegwijzerde wandelroute tot 10 km en routeinformatie. Alles wat je nodig hebt om te gaan wandelen!
Heel gemakkelijk erop uit in de natuur
Even opladen, uitrusten, lekker spelen of gewoon bewegen: de Brabantse natuur nodigt uit om eropuit te trekken. Met een groot netwerk aan wandelroutes en een prachtig gevarieerd landschap, zit je als buitengenieter in Brabant goed.
Een wandelaar moet snel en gemakkelijk een wandelstartpunt in Brabant kunnen vinden en daar zonder verdere voorbereiding, een bewegwijzerde route kunnen wandelen. De WandelStarter helpt je daarbij; de kaart laat in één oogopslag de mooiste plekjes zien om te wandelen. Het maakt je nieuwsgierig, waardoor het wel heel verleidelijk wordt om juist ook eens te kiezen voor een plek die je nog helemaal niet kent. Populaire plekken worden zo minder druk. Hierdoor worden deze natuurgebieden beter beschermd en overbelasting van specifieke natuurgebieden wordt voorkomen. Iedereen die de WandelStarter gebruikt, ziet bovendien dat je vaak helemaal niet de auto hoeft te pakken om een mooie wandeling in de natuur te maken. In Brabant ligt de natuur altijd om de hoek, je kunt vaak gewoon vanuit je eigen huis vertrekken en de auto laten staan.
Brabantbrede samenwerking
Om het wandelplatform actueel en effectief te houden, werken maar liefst 56 gemeenten samen met Provincie, Van Gogh Nationaal Park, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel, DMO’s (bestemmingsmanagement organisaties), Stichting Particulier Grondbezit en Stichting Natuurpoorten
Fabio Tat, Brabant Partners: “Het is natuurlijk fantastisch om zoveel verschillende partners zo intensief met elkaar te zien samenwerken. Zo zorgen we er samen voor dat recreatie en natuurbeheer in balans blijft.”


Meer dan een platform
De WandelStarter is meer dan een platform voor de wandelaar; het helpt ook bij gebiedsontwikkeling en sturing in bezoekersstromen. Het speelt dus niet alleen in op de wensen van de recreant, het heeft ook een blijvende impact op de manier waarop Brabant recreatie, mobiliteit en natuurbeheer combineert. Zo worden agrarische ondernemers in transitie naar een recreatieve functie actief betrokken bij de WandelStarter om te kijken hoe hun locatie een startpunt kan worden. Kunnen er op hun grond bijvoorbeeld nieuwe zandpaden worden gecreëerd of kan hun landschap nog aantrekkelijker gemaakt worden, bijvoorbeeld door het planten van heggen. En ook met vervoerders wordt al samengewerkt om te kijken waar bushaltes als startpunt van een wandeling kunnen worden opgenomen. Met de OV de natuur in, een prachtig alternatief voor de auto.
Goed Leven
De WandelStarter sluit naadloos aan op de meerjarenvisie ‘Goed Leven’ van Brabant Partners waar speerpunten zich richten op een duurzame, verbonden en leefbare provincie waarin recreatie, natuur, mobiliteit en gezondheid samengaan. Heleen Huisjes, directeur Brabant Partners; “Ruimtegebrek en biodiversiteitsverlies zetten druk op de natuur in Brabant. De WandelStarter helpt recreatieve bezoekers beter te spreiden en overbelasting van populaire natuurgebieden te voorkomen. Het stimuleert bovendien een gezondere levensstijl; wandelen wordt nóg laagdrempeliger. Hiermee wordt recreëren in Brabant nóg toegankelijker voor iedereen.”
Meten = weten
Om de recreatiedruk in Brabantse natuurgebieden beter te monitoren en te spreiden is op 1 januari een innovatief monitoringssysteem gelanceerd dat recreatiedrukte in kaart brengt. Ook helpt het systeem bij het afstemmen van routes en startlocaties op de behoeften van bezoekers. Hiermee loopt Brabant voorop in Nederland én Europa op het gebied van slimme recreatiespreiding. Het project loopt tot minstens 2028 en de pilot wordt gestart in natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen in Van Gogh Nationaal Park.
MONA project
WandelStarter maakt onderdeel uit van het Europese Interreg project MONA dat in 2023 werd opgestart. Brabant Partners is leadpartner in dit project waar natuurgebieden, kennisinstellingen en regio’s uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland samenwerken om de natuur beter bereikbaar te maken en de recreatiedruk te spreiden.
BrabantPartners
Almijstraat 14
5061 PA Oisterwijk
Pieter Huijsmans
pieterhuijsmans@brabantpartners.comLinkedin