Partner

15 juni 2023

Innovatie & Duurzaamheidblog

Waarom Je niets wilt weten over AI en Tools zoals ChatGPT?

Laten we een hypothetisch scenario schetsen: Stel, je leeft in een wereld waar de mysteries van AI en tools zoals ChatGPT volledig aan je voorbijgaan. Je gebruikt dagelijks technologie, maar kiest ervoor om je ogen te sluiten voor de complexiteit die schuilgaat achter het scherm. Waarom zou je immers de tijd nemen om de binnenwerkingen van deze systemen te begrijpen? Waarom zou je je willen verdiepen in de nuances van een kunstmatige intelligentie tool zoals ChatGPT?

Het antwoord op deze vragen is eenvoudig: soms is het gemakkelijker - en misschien zelfs aangenamer - om in onwetendheid te leven.

Eerst en vooral kunnen we erkennen dat het leren over AI en ChatGPT een taak is die veel tijd en moeite kost. De technologie is ingewikkeld en evolueert snel. Het bijhouden van deze evolutie kan aanvoelen als het proberen inhalen van een sneltrein terwijl je op een fiets zit. Het kan overweldigend zijn, en voor sommigen lijkt het simpelweg niet de moeite waard.

Bovendien, in de grotere context van ons dagelijks leven, kan het belang van het begrijpen van deze technologieën onduidelijk zijn. De meeste mensen hebben geen directe behoefte aan diepgaande technische kennis om hun werk uit te voeren of hun dagelijkse taken uit te voeren. Zolang hun gadgets en apps werken zoals ze verwachten, zijn ze tevreden.

Daarnaast kan het leren over AI en tools zoals ChatGPT ons ook confronteren met ethische en filosofische vragen die moeilijk te beantwoorden zijn. Hoe ver moeten we gaan in het creëren van machines die denken en leren zoals wij? Wat betekent het als we beginnen te vertrouwen op algoritmes om beslissingen voor ons te nemen? Voor sommigen kan het vermijden van deze vragen een vorm van gemoedsrust zijn.

Ten slotte is er een element van magie in het onbekende. Als je niet weet hoe een truc werkt, is het gemakkelijk om je te laten meeslepen door het wonder van het moment. Op dezelfde manier kan het niet weten hoe AI werkt, leiden tot een gevoel van ontzag en verwondering elke keer dat je interacteert met deze technologieën.

Kortom, terwijl AI en tools zoals ChatGPT ongetwijfeld fascinerend en krachtig zijn, kunnen we ook argumenten vinden voor het idee van onwetendheid als zaligheid. Misschien is het soms beter om te genieten van de magie van de technologie zonder de gordijnen volledig open te trekken en het mysterie te ontrafelen. Of misschien is dit juist de uitnodiging om dieper te graven, om meer te weten te komen, en om de volledige reikwijdte van onze digitale wereld te begrijpen. En dan kun je altijd nog deelnemen aan de AI&ChatGPT Summer Academy (www.skillstown.nl/ai)

Hans Schuurmans

Hans Schuurmans is een bekende naam in de wereld van ondernemerschap en AI. Hij is CEO van SkillsTown Group en auteur van diverse boeken. Binnenkort wordt zijn nieuwe boek “AI am a Human” gelanceerd. Als initiatiefnemer voor de AI&ChatGPT SummerAcademy 2023 (www.skillstown.nl/ai), biedt hij individuen en organisaties de mogelijkheid om zich te scholen op het gebied van AI en ChatGPT.