29 september 2022

Zorg en Welzijn

Vernieuwde focuskliniek in Breda draagt bij aan de oplossing voor lange wachtlijsten in de zorg

Grotere capaciteit door extra operatiekamer en acht extra spreekkamers op de polikliniek

Dankzij de vernieuwing van Bergman Clinics in Breda kunnen knie- en heupoperaties binnen 3-6 weken worden uitgevoerd, twee keer zo snel als het landelijke gemiddelde. Daardoor kunnen mensen met klachten aan schouder, knie, heup, hand, voet, enkel, rug en nek sneller worden geholpen en kan zo verlies van gezonde levensjaren worden beperkt. Uit onderzoek van het RIVM bleek dat in 2020 en 2021 vanwege de coronapandemie meer dan 300.000 planbare operaties werden uitgesteld. De vernieuwde Bergman Clinics Bewegen Breda draagt bij aan de beperking van dit maatschappelijke probleem. De focuskliniek breidde onlangs uit met een extra operatiekamer en acht extra spreekkamers op de polikliniek.

Van 10.000 naar 15.000 cliënten per jaar
De vernieuwde Bergman Clinics Bewegen Breda werd begin september in gebruik genomen. ‘Dankzij acht nieuwe spreekkamers op de polikliniek kunnen we substantieel meer cliënten zien,’ zegt Inge van Breda, Clinic Manager bij Bergman Clinics Bewegen Breda. ‘En door de opening van een derde operatiekamer hebben we 50 procent meer OK-capaciteit. We kunnen nu 4.500 operaties per jaar uitvoeren in plaats van 3.000. Dat betekent per jaar een groei van 10.000 naar 15.000 cliënten. Ook hebben we de processen op de OK verbeterd en gaan we extra medisch specialisten aantrekken. Daardoor kunnen we meer mensen sneller helpen. De focuskliniek heeft ook een meer warme, rustgevende uitstraling gekregen, wat onze cliënten als prettig ervaren.’

Sneller geholpen
Door de uitbreiding worden de wachttijden verder verkort. Voor een eerste afspraak op de polikliniek van Bergman Clinics Bewegen Breda kunnen mensen doorgaans binnen 1-2 weken terecht. De gemiddelde wachttijd in Nederland hiervoor is meer dan 20 dagen. Heup- en knieklachten kunnen bij Bergman Clinics Bewegen Breda gemiddeld binnen 3-6 weken behandeld worden. De gemiddelde wachttijd in Nederland voor knieoperaties bedraagt 50 tot 60 dagen (afhankelijk van de ingreep). Op een heupoperatie wachten mensen gemiddeld meer dan 80 dagen. 

Gezondheidsschade door uitgestelde operaties
Met de verhoogde capaciteit en de snelle levering van zorg biedt Bergman Clinics Bewegen Breda een oplossing voor de steeds langer wordende wachtlijsten voor planbare zorg. Het RIVM berekende dat er eind 2021 ongeveer 305.000 planbare operaties minder werden uitgevoerd door ziekenhuizen dan zonder corona was verwacht voor 2020 en 2021. Daardoor gingen zo’n 320.000 levensjaren in goede gezondheid verloren; een gezondheidsverlies van 18 procent ten opzichte van de gezondheid die de operaties hadden opgeleverd als ze waren doorgegaan. Het RIVM concludeerde onder meer dat het van belang is om in crisis de gewone zorg zo goed mogelijk doorgang te laten vinden. Bijvoorbeeld door zelfstandige klinieken zorg te laten overnemen, stelde het wetenschappelijk instituut.

Verantwoordelijkheid nemen
Bergman Clinics draagt met haar concept van focusklinieken bij aan het oplossen van dit maatschappelijke probleem. Hoe eerder mensen geopereerd worden, hoe hoger hun kwaliteit van leven en hoe meer levensjaren in goede gezondheid. Dit is niet alleen belangrijk met het oog op de lange wachtlijsten vanwege corona. Maar ook vanwege de vraag naar planbare zorg die in de toekomst – mede vanwege de vergrijzing – zal toenemen. Met de klinieken wordt hier alvast op ingespeeld.

Superspecialisatie
Deze ambitie wordt onder meer in praktijk bracht bij Bergman Clinics Bewegen Breda. Dit is een zogeheten focuskliniek op het gebied van bewegen. Hier kunnen mensen terecht voor specifieke medische behandelingen aan het bewegingsapparaat. Het zorgaanbod van Bergman Clinics Breda is toegankelijk voor iedereen en wordt vergoed door alle zorgverzekeraars in Nederland. De medisch specialisten binnen de kliniek zijn gespecialiseerd in één vakgebied en richten zich op specifieke, veelvoorkomende behandelingen. Hierbij maken ze gebruik van de meest moderne methoden en technieken. Door die superspecialisatie kan de kliniek topkwaliteit én snelle zorg leveren. Patiënten waarderen Bergman Clinics Bewegen Breda op Zorgkaart Nederland met gemiddeld een 8,9; op basis van ruim 1.300 beoordelingen.