31 januari 2024

Zorg en Welzijn

Verbeter uw werkdag: Tips voor een gezonde houding tijdens het werk

Heeft u daar ook wel eens last van? Pijn in uw nek, schouders of rug nadat u gewerkt heeft? Dat kan vast wel eens komen door de manier waarop u zit en hoelang u zit. Een groot deel van onze tijd spenderen we namelijk zittend op ons werk en zonder dat we het weten kan een foute lichaamshouding voor verschillende klachten zorgen. Dat willen wij voorkomen!

Nog last van uw rug of nek? In dit artikel delen we enkele tips over hoe u uw houding kunt verbeteren en wat kan helpen om fysieke klachten te verminderen.

1.      Stoelhouding
Om te beginnen is uw stoelhouding erg belangrijk. Een goede ondersteuning van de stoelhouding voorkomt namelijk belasting van de nek, schouders en rug. Dit zijn vier aspecten waar u op moet letten als het gaat om uw stoelhouding:

-        Zithoogte: zorg ervoor dat uw stoel op een hoogte is ingesteld waarbij uw voeten plat op de grond rusten en uw knieën zich in een hoek van 90 graden bevinden.

-        Zitdiepte: als uw stoel een verstelbare zitdiepte heeft, pas deze dan aan zodat uw rug goed tegen de rugleuning rust.

-        Rugleuning: kies een stoel met een verstelbare rugleuning. Pas de hoek van de rugleuning aan zodat deze uw rug goed ondersteunt.

-        Armleuningen: stel de armleuningen zo in dat uw armen ontspannen rusten en uw schouders niet onnodig omhoog getrokken worden.

2.      Neutrale en actieve zithouding
Zet uw voeten plat op de grond, buig uw knieën in een hoek van 90 graden, rug tegen de leuning en de schouders ontspannen. Deze zithouding wordt ook wel de ‘neutrale zithouding’ genoemd. Het helpt om de druk op uw onderrug te verminderen en een stabiele positie te behouden.

Naast het aanhouden van een neutrale zithouding is het ook belangrijk om actief te blijven terwijl u zit. Wissel regelmatig af tussen een rechte rug en een licht voorovergebogen houding. De ‘actieve zithouding’ stimuleert verschillende spiergroepen en voorkomt stijfheid.

3.      Dynamisch zitten met een zitbal
In plaats van een stoel kunt u ook een zitbal gebruiken. Dit dwingt u om uw balans te behouden, wat de spieren activeert en de houding verbetert.

4.      Stabureau
Om lang zitten te voorkomen, kunt u ook een stabureau overwegen. Hiermee kunt u eenvoudig wisselen tussen zitten en staan gedurende de dag, waardoor uw spieren actief blijven en de bloedcirculatie verbetert.

5.      Rekoefeningen en pauzes
Houd af en toe wat pauzes en doe eventueel wat rekoefeningen om de spanning van uw lichaam te verminderen. Dit helpt u niet alleen op een fysieke manier, maar ook mentaal. Door regelmatig pauzes te nemen kan dat helpen om vermoeidheid en stress te voorkomen.

6.      Ergonomische accessoires
Ergonomische accessoires zijn ontworpen om uw werk nog comfortabeler te maken. Denk bijvoorbeeld aan toetsenborden en muizen met een meer natuurlijke handpositie om de kans op overbelasting te verminderen of het gebruik van een laptophouder wat helpt om uw scherm op ooghoogte te brengen en het gebruik van een extern toetsenbord en muis te vergemakkelijken. Er zijn een hoop ergonomische accessoires die het werkleven voor u makkelijker kunnen maken!

7.      Gezonde kijkhoek
Een gezonde kijkhoek is goed voor uw ogen en nek om oogvermoeidheid en spanning tegen te gaan. Gebruik bijvoorbeeld een verstelbare monitorstandaard die de hoogte van uw computerscherm kan aanpassen, zodat het op ooghoogte staat.

Deze tips zullen u zeker helpen bij het creëren van een gezonde werkplek. Let dus vooral op uw houding en hoelang u zit. Door u aan al deze tips te houden, zal uw werkdag een hoop verbetert worden!