Partner

Tienjarig partnership UNICEF en Van den Bosch

ERP, 18 februari 2021 - Logistiek dienstverlener Van den Bosch heeft de samenwerking met UNICEF Nederland opnieuw verlengd. Het tienjarige partnership richt zich in 2021 mede op het aanpakken van ondervoeding bij kinderen in Burundi door middel van het programma Maman Lumière. Daarnaast ondersteunt Van den Bosch opnieuw het innovatieve project Plastic Bricks, waarbij plasticafval wordt omgezet in bouwstenen voor klaslokalen in Ivoorkust.

Als logistiek dienstverlener is Van den Bosch dagelijks actief met het vervoer van grondstoffen in Europa, maar ook in Afrika waar het bulktransport van levensmiddelen een groot deel van de activiteiten vormt. Het continent speelt ook voor UNICEF een grote rol. Daarom heeft Van den Bosch sinds 2011 bewust gekozen voor een partnership met de VN-kinderrechtenorganisatie. CEO Rico Daandels licht toe: “Als speler op de Afrikaanse markt gaan thema’s als ondervoeding en kinderrechten ons aan het hart. Daarom nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door een serieuze bijdrage te leveren aan diverse ontwikkelingsprojecten, zoals Plastic Bricks en nu ook Maman Lumière.”

Mamans Lumières gaan ondervoeding tegen

Ondanks de zeer vruchtbare grond heeft het Afrikaanse Burundi het hoogste percentage chronisch ondervoede kinderen ter wereld. Met het programma Maman Lumière zet UNICEF lokale voorbeeldmoeders in om ondervoeding tegen te gaan. Deze moeders leren over gezonde voeding en krijgen zaden om voedingsrijke moestuinen op te zetten. Deze vaardigheden en kennis delen ze vervolgens met moeders uit de buurt. “In 2021 gaat onze steun uit naar dit bijzondere project, waarmee we een duidelijke verbinding leggen met de voedselmarkt”, aldus Daandels. “Met onze steun willen we een betekenisvolle bijdrage leveren aan het aanpakken van ondervoeding en het ondersteunen van de Mamans Lumières.”

Plasticafval als bouwstenen voor klaslokalen

Daarnaast gaat opnieuw steun uit naar het innovatieve ontwikkelingsproject Plastic Bricks. Dit plasticrecycling programma focust zich op het omzetten van plasticafval in bouwstenen voor klaslokalen in Ivoorkust. In het land kunnen ruim anderhalf miljoen kinderen niet naar school omdat er simpelweg niet genoeg klaslokalen zijn. Daarbij is het land erg vervuild doordat slechts vijf procent van al het plastic gerecycled wordt. Doordat moeders en jongeren het plasticafval inzamelen en het kunnen verkopen voor een goede prijs aan de fabriek, worden zij uit de armoede gehaald en kan het afval worden gerecycled. In 2020 zijn daardoor al mooie resultaten behaald met het project. Er is 295 ton plastic afval gerecycled waardoor 56 klaslokalen zijn gebouwd met gerecyclede plastic bouwstenen. Daardoor kunnen nu 2800 kinderen wel naar school.

Tienjarig partnership

Van den Bosch heeft sinds 2011 een strategisch partnership met UNICEF Nederland. Het afgelopen decennium werden diverse ontwikkelingsprojecten in Afrika gesteund. Zo werd onder meer steun verleend voor het aanpakken van ondervoeding in Mozambique. Daarbij zijn goede resultaten behaald; in 2016 was de kindersterfte met 66 procent gedaald ten opzichte van 1990. Ook de steun voor het project Football for Water in Ghana leverde positieve resultaten op. Dit programma is gericht op het realiseren van veilig drinkwater en schone toiletten op scholen.

“We zijn trots op de behaalde resultaten en kijken uit naar onze verdere samenwerking met UNICEF Nederland en de veelbelovende projecten die we ondersteunen”, besluit Daandels.

Partner