Partner

25 januari 2023

Vastgoed

Tweede in eerste etappe The Ocean Race VO65 Sprint Cup

Het Nederlandse Team JAJO finishte in Mindelo, Kaapverdië, als tweede in de eerste etappe van The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Het talentvolle team, met Jelmer van Beek (28) als jongste schipper in deze race en zeillegende Bouwe Bekking als wachtleider voor deze eerste etappe, werd warm onthaald in Mindelo. Van Beek is trots op het team en ondanks een wat stroef begin van de etappe, heel blij met hoe het is gegaan: “Dit smaakt absoluut naar meer.”

“Het is heel helder dat de Polen gewoon een extra versnelling hebben en aan ons nu de taak om die ook te vinden. Daar moeten we hard aan werken. Aan mij om snel het juiste team samen te stellen want niet alle zeilers kunnen weer mee de volgende etappe.”

Het team kreeg het voor de kiezen en was aangewezen op de stormfok
Team JAJO was goed weg bij de start van de eerste etappe in Alicante op 15 januari. Niet veel later kregen de teams het voor de kiezen. Met 40-50 knopen wind uit een ongunstige hoek was er de eerste drie dagen nauwelijks tijd voor slaap. Voor Team JAJO waren vooral de eerste 28 uur pittig, zegt Van Beek: “Ik was blij dat we als tweede weg waren uit Alicante. Daarna ging het wat stroef. Onze J2 scheurde, dat is de fok die je gebruikt met veel wind, dus we moesten over naar de stormfok en dat was niet ideaal.”

“En de tactische keuzen die we maakten waren ook niet allemaal even goed. Pas na de Straat van Gibraltar ging het ons letterlijk en figuurlijk voor de wind, de zeilwissels waren goed getimed en we zaten er met elkaar ook een stuk beter in. Het ging best wel hard en we lagen steeds vrij stabiel op de tweede plek.”

CEO JAJO is trots en kijkt uit naar Leg 6 en 7 met stopover in Den Haag
Ivo van der Mark, CEO van JAJO reageert : “Ik ben enorm trots op de crew van Team JAJO dat onder zulke zware omstandigheden zo fantastisch heeft gepresteerd. Het is mooi om te zien dat The Ocean Race echt is gaan leven na de start in Alicante.”

“Voor mij persoonlijk was het bijzonder dat ik de leg jump mocht doen waardoor ik tijdens de start van de race ook fysiek op de boot aanwezig was. Een onvergetelijke ervaring. Ik kijk uit naar de rest van het programma van Team JAJO en zeker naar Leg 6 en 7 met de stopover in Den Haag.”

Stopover Den Haag tussen laatste twee etappes Ocean Race Sprint Cup
Team JAJO en enkele andere VO65’s steken vanuit Kaapverdië de Atlantische Oceaan over om in het Caribisch gebied mee te doen aan onder andere de St. Maarten Heineken Regatta. In mei keren ze terug naar Europa om The Ocean Race VO65 Sprint Cup te vervolgen en vanuit Aarhus via Den Haag naar de finish in Genua te zeilen. Den Haag is van 11 t/m 15 juni het episch centrum van The Ocean Race.

4 juni 2023 In Port Race Aarhus
8 juni 2023 Start Leg 6 Aarhus – Den Haag
14 juni 2023 In Port Race Den Haag
15 juni 2023 Start Leg 7 Den Haag – Genua
1 juli 2023 In Port Race Genua