Partner

2 november 2020

Innovatie & Duurzaamheid

Technische innovatie en maatschappelijke impact bij de Breda Startup Award 2020

Op dinsdagavond 27 oktober vond de finale van de Breda Startup Award 2020 plaats. De vijf finalisten pitchten de ambitie en groeipotentieel van hun onderneming waarna Tux Mobility tot winnaar werd gekroond. Technische innovatie en maatschappelijke impact stonden deze avond centraal.

Start-ups zijn van groot belang voor onze economie. Het is daarom belangrijk dat we juist in coronatijd aandacht blijven schenken aan onze groeibedrijven. Start-ups trekken talent aan, creëren werkgelegenheid en dragen met hun innovatieve producten en diensten veel bij aan het oplossen van uitdagingen wereldwijd. Tegelijkertijd hebben start-ups vaak weinig vet op de botten en vallen zij veelal buiten de crisismaatregelen.

Bredase start-ups in het zonnetje

De finale van de Breda Startup Award was dan ook een mooi moment om innovatieve start-ups, gevestigd in Breda, in het zonnetje te zetten. Er zijn namelijk nog altijd veel startende ondernemingen die flink aan de weg timmeren.

De winnaar: een betaalbare tuktuk op zonne-energie

Neem nu de winnaar Tux Mobility. In landen zoals India zijn tuktuks essentieel voor de mobiliteit van de bevolking, maar de impact op het milieu is groot. Dat moet ook anders kunnen, dachten de oprichters van Tux Mobility. Een enorme liefde voor de natuur en zorgen om de CO2-uitstoot heeft aangezet tot het idee van een betaalbare tuktuk op zonne-energie.

Technische innovatie

Eén platform om een nieuwe keuken te installeren

De Nationale Keukenzetter is ander voorbeeld van een bedrijf dat gebruikmaakt van technische innovatie om een probleem aan te pakken. DNKZ heeft een innovatief platform ontwikkeld waar monteurs, montagebedrijven, keukenleveranciers, aannemers en investeringsmaatschappijen samenkomen om elk montagetraject tot een succesvol einde te brengen

Boeren helpen bij de verkoop van hun coronavoorraad

Een start-up die een typisch coronaprobleem op creatieve wijze aanpakt, is Breda Maakt Mij Blij. Boeren en andere producenten die vanwege de coroanacrisis niet van hun voorraad kwaliteitsproducten afkomen, worden door middel van storytelling op social media geholpen met de verkoop. Inmiddels heeft de start-up al 200.000 producten gered en is het platform ook in Tilburg actief.

Andere finalisten waren Scentronix, ontwikkelaar van parfums op basis van algoritmes en Secrevo dat privacyfilters bouwt.

Impact corona op investeringen beperkt

Hoewel de keuze in coronamaatregelen voor start-ups beperkt is, werd er onlangs bekend dat de coronacrisis tot nu toe weinig impact lijkt te hebben op investeringen in startups. In het derde kwartaal van 2020 hebben investeerders ruim € 510 miljoen in Nederlandse start-ups geïnvesteerd. Dat is € 50 miljoen meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van startup-analist Golden Egg Check.

Financieel advies voor start-ups

Ben jij ook een startende ondernemer en werk je aan een innovatief product? Dan zijn er wellicht subsidies of andere financieringsvormen waarvan je gebruik kan maken. De Breed & Partners adviseert al meer dan 35 jaar ondernemers bij het realiseren van een groeiplannen. Neem contact op via hello@debreed.nl of 076 - 565 4321.