15 februari 2022

Zorg en Welzijn

Studenten bedenken verlichtende technologie voor kankerpatiënten

Een kankerdiagnose is een ontzettend heftige ervaring. Patiënten belanden hierna vaak mentaal op een donkere plek, met veel stress, onzekerheid en soms ook angst met het oog op het behandelingsproces, pijn en isolatie. Kan technologie daar een verschil maken, zoals het dat op veel plekken in onze levens doet? Tijdens de ‘Fix U Pressure Cooker’ gaan studenten in één week tijd op zoek naar oplossingen.

Interactibles
Fix U is een initiatief van het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ), de stichting Kanker.nl en Fontys. Het ETZ heeft al tests gedaan met VR-immersie, waarbij een audiovisuele ervaring rustgevend werkt en game-elementen zorgen voor ontspanning. Hoewel die headset beschikbaar is voor patiënten, zijn er veel gevallen waarin die niet bruikbaar is. Bijvoorbeeld bij contra-indicaties, persoonlijke weerzin of simpelweg omdat de drempel te hoog lijkt hierom te vragen door de druk in de zorg. Daar vloeit dan ook de design challenge uit voort die de studenten te wachten staat: ontwerp een prototype of installatie met interactieve technologie die patiënten helpt in het proces.

Pressure Cooker
Gedurende de laatste twee jaar was het natuurlijk een uitdaging om dit soort events te organiseren. Ook nu gaat dat niet vanzelf, legt docent Chris Geene uit: "Zo'n 110 studenten gaan aan de slag met deze uitdaging, en hoewel de locaties geopend zijn, hebben we ook met restricties te maken die invloed hebben op de groepsgroottes, samenwerkingsvormen en bezetting van de ruimtes. Desondanks is dit waar het om draait op onze opleiding; samen oplossingen vinden voor complexe uitdagingen en bij voorkeur met een positieve impact." Uiteraard is de tijdsdruk ook een element. Op maandag zijn de studenten gestart om 13.00 uur en op vrijdag, op hetzelfde tijdstip, worden de oplossingen opgeleverd. Het beste idee gaat met de Impact of Society Challenge Trophy aan de haal.

Patiënten op locatie
Binnen het Fontys ICT InnovationLab werken studenten aan echte vraagstukken uit het werkveld. Dat is ook hier het geval en studenten schakelen direct met de stakeholders. Naast de begeleiding door coaches, zullen dus gedurende de week een aantal experts en (ex)patiënten aansluiten om feedback te geven. Dat is bijzonder waardevol, omdat het de studenten ook echt laat zien waar al dat harde werk goed voor is. Lonneke van Vugt-van Ingen, Hemato-Oncologie verpleegkundige bij Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis en deze week product owner van het project, is enthousiast: “Het is ontzettend gaaf dat de studenten nu de kans krijgen om met technologie een verschil te maken voor onze patiënten. Met hun ideeën kunnen ze aan mensen die het ontzettend moeilijk hebben een beetje kwaliteit van leven terug geven. Dus een ICT oplossing van échte betekenis!”

Het Fontys ICT InnovationLab is de innovatieve onderwijsomgeving van Fontys Hogeschool ICT, waarin werkveld, onderzoek en onderwijs samenkomen. Meer daarover lees je hier.