7 maart 2023

Transport & Logistiek

Snelfietsroute F50 (Oss en Uden) geopend

De snelfietsroute tussen Oss en Uden is officieel in gebruik genomen. Het brede, comfortabele fietspad is het eerste deel van de F50 tussen Oss en Veghel.

Tijdens de opening onthulden wethouders van de gemeenten Oss, Bernheze en Maashorst samen met gedeputeerde mobiliteit Suzanne Otters-Bruijnen een beeldverhaal. Het stripverhaal is aangebracht op een van de wanden van de nieuwe fietstunnel bij Nistelrode. Marius Tielemans, wethouder uit Bernheze is trots op de tunnel: Dit is één van de parels op de route. Op de F50 fietst iedereen graag door. Daarom is de tunnel bij Nistelrode zo belangrijk.”

Jouw verhaal start N.O.U!
Met de opening van de F50 kunnen alle fietsers gebruik maken van de fietsverbinding tussen Oss en Uden. Om dit te promoten start de campagne ‘Jouw verhaal start nou’. Gebruik van de F50 is voor alle type fietsen en fietsers: voor werk, school, om te winkelen of gewoon vanwege het fietsplezier. Van jong tot oud. Van bakfiets tot e-bike. De F50 zorgt hiermee iedere dag voor mooie nieuwe verhalen. De campagnetitel kent een knipoog naar de kernen Nistelrode, Oss en Uden, verborgen in het woordje ‘N.O.U.’

Snelfietsroute
Een snelfietsroute is een directe fietsverbinding met weinig obstakels wat het heel makkelijk en comfortabel maakt om door te fietsen van A naar B. Gedeputeerde Otters-Bruijnen: “Het is mooi dat er weer een stuk snelfietsroute bij is gekomen. Het snelfietsroutenetwerk is niet alleen van belang in de steden, maar ook voor het veilig fietsen over wat langere afstanden. Het is een van de bouwstenen voor de overstap naar het anders reizen die we moeten maken.” 

De route tussen Oss en Uden is 14 kilometer lang. Het nieuwe stuk tussen Nistelrode en Uden heeft €4,8 miljoen gekost. De provincie heeft € 2,9miljoen bijgedragen, de gemeenten samen €1,9 miljoen. “"De fietsstraat verbindt twee ambities van de gemeente Maashorst: mensen uit de auto krijgen, en meer mensen laten bewegen, want dat is goed voor ze,” aldus Harold van den Broek, wethouder Maashorst.  


RNOB, het samenwerkingsverband van gemeenten en waterschappen, stond aan de basis van de snelfietsroutes in Noordoost-Brabant. “Met het oog op duurzaamheid en klimaat wordt de fiets als vervoermiddel steeds belangrijker Daarom willen we mensen zoveel mogelijk stimuleren om de fiets te pakken in plaats van de auto,” aldus Sidney van den Bergh, wethouder in Oss en bestuurlijk trekker fiets RNOB.