28 november 2022

Training & Opleiding

SintLucas-studenten aan de slag voor Buurtschap te Veld met MEDITE SMARTPLY

 MEDITE SMARTPLY is een samenwerking gestart met creatieve vakschool SintLucas. De studenten krijgen een aantal maanden de tijd om te werken aan hun eigen lokale MEDITE Makes It Real project. Deze week ging de uitdaging van start om in de nieuwe Eindhovense wijk te Veld iets van MDF te maken dat de buurtbinding versterkt.

Doel van het project
SintLucas is een gerenommeerde onderwijsinstelling uit Eindhoven en Boxtel die zich richt op de creatieve sector en bereidt studenten voor op diverse beroepen, variërend van interieurdesign tot fotografie en keramiekstyling. In samenwerking met MEDITE SMARTPLY, producent van duurzame MDF- en OSB-producten, gaan de studenten aan de slag om de verbinding in de toekomstige wijk te Veld te stimuleren.

De duurzaam geproduceerde en innovatieve houtpanelen zijn gekozen om de studenten kennis te laten maken met toekomstbestendig ontwerpen en hen het belang te laten inzien van het gebruik van hout in duurzame bouw. De focus op duurzame inkoop en het koolstofvrij maken van gebouwen wordt steeds belangrijker nu klimaatmaatregelen bovenaan de mondiale agenda staan. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 39 procent van de energiegerelateerde wereldwijde koolstofuitstoot. Bouwen met hout vermindert de hoeveelheid koolstof die in de atmosfeer terechtkomt en draagt zo bij tot de verbetering van de klimaatsituatie. Daarom past bouwen met hout perfect in de wijk, die gebouwd zal worden met duurzaamheid voorop.

Buurtschap te Veld
In deze nieuwe Eindhovense wijk verrijzen 670 duurzame modulaire woningen in een groene omgeving. De bewoners van de wijk zijn divers, van studenten tot ouderen en expats. Het doel van de wijk is om op een betaalbare en duurzame manier een fijn en avontuurlijk thuis te bieden. Er wordt een eigentijdse invulling gegeven aan een buurtschap. Wat in een dergelijke wijk niet mag ontbreken is de buurtbinding; hier komt de samenwerking van het SintLucas en MEDITE SMARTPLY om de hoek kijken.

René Siebum, de docent die het project begeleidt bij SintLucas: “Wij zijn graag praktijkgericht in de opdrachten die wij onze studenten geven. De samenwerking met MEDITE SMARTPLY sluit daarom goed aan. Wij kunnen studenten zo kennis laten maken met verschillende materialen en hen ook laten werken aan een concrete opdracht met lokale impact.”

MEDITE Makes It Real
De MEDITE Makes It Real campagne daagt makers uit om aan de slag te gaan met MEDITE MDF. MEDITE hecht veel waarde aan grenzeloze creativiteit en vindt het daarom belangrijk om een nieuwe generatie creatievelingen de kans te geven om hun vaardigheden te ontwikkelen met behulp van duurzame materialen. De samenwerking met SintLucas geeft uiting aan deze ambitie.

“Wij zijn blij met de samenwerking en zijn benieuwd naar de creatieve concepten van de studenten. We maken graag van deze gelegenheid gebruik om de nieuwe generatie te laten zien hoe ver plaatmateriaal op houtbasis is op het gebied van innovatie en duurzaamheid”, zegt Chris King, Managing Director – Commercial bij MEDITE SMARTPLY.

Planning van het project
Ongeveer 10 studenten werken van november tot en met februari aan hun ontwerp. Na afloop van het project leveren de studenten hun ontwerp op tijdens een eindpresentatie bij materialenbibliotheek Broeinest. Het hele creatieve proces van de studenten wordt door MEDITE SMARTPLY opgenomen en gedeeld via verschillende kanalen. Via deze weg worden ook andere makers geïnspireerd en uitgedaagd om hun eigen creaties te delen op het MEDITE Makes It Real platform.