Partner

4 mei 2021

Innovatie & Duurzaamheid

Scholen gaan samen met de Happers aan de slag met afval

Wethouder Baartmans gaf vandaag bij de PiusX school in Welberg het startschot voor het afvaleducatieprogramma Happers. Kinderen leren hiermee op een positieve, (inter)actieve manier over afval en wat het belang is van goed scheiden. De ‘Happers’ uit het programma zien er uit als  tot leven gekomen afvalbakken. Zij leren kinderen op een positieve manier alles over afval en daaraan gerelateerde onderwerpen. In alle klassen staan daarom vanaf deze week de speciale Happerafvalbakken waarin het afval gescheiden kan worden.


Wethouder Baartmans is erg enthousiast over het programma: "Het leert de kinderen van de basisschool om goed na te denken over wat er in welke afvalbak thuishoort. Niet alleen op school, maar ook thuis. Zo ben je al jong bezig met het op de juiste manier scheiden van afval, maar ook het voorkomen ervan. We leren de kinderen welke problemen er ontstaan als we ons afval zomaar laten rondslingeren”.

De Happers zijn bedacht door afvalcoach Marlies Heshof uit Steenbergen, die het project met een burgerinitiatief deze week uitrolt bij alle basisscholen in onze gemeente.

‘Samen met Happer, maken we de wereld knapper!’

Het Happersproject is een afval educatie programma voor de basisschool (groep 1 t/m 8), waarbij het mogelijk wordt gemaakt om afval gescheiden aan te bieden. Het vergroot de bewustwording bij de jeugd van het belang van het scheiden van afval, recyclen en het voorkomen van (zwerf)afval.

Happers zijn gepersonaliseerde figuren, die je terugziet als o.a. afvalbak, handpop en als digitale personage. De Happers vertegenwoordigen ieder een eigen afvalstroom en hebben ieder een eigen kleur, karakter en herkenbare stem. Deze vrolijke en positieve vrienden hebben een boodschap over afval scheiden en nemen de kinderen hierin mee. Tevens spelen zij in op actuele zaken rondom milieu en afval.

In het bijbehorende educatieprogramma  leren de Happers de kinderen van alles over afval.  Het programma zal structureel met het Happersjournaal in alle groepen de aandacht krijgen. De kinderen krijgen vandaag een stickerflyer mee naar huis zodat het belang van afval scheiden ook thuis weer even extra onder de aandacht wordt gebracht.

Meer informatie is te lezen op www.happers-afval.nl.


Partner