27 maart 2023

Training & Opleiding

Roosendaler wint goud op Nederlandse kampioenschappen voor jonge vakmensen

Thom Oosterbos wint nationale competitie ‘elektrotechnicus gebouwen’

Zorgvuldigheid, concentratie en vakbekwaamheid hebben hun vruchten afgeworpen. Thom Oosterbos uit Roosendaal heeft vrijdag in Amsterdam het erepodium mogen beklimmen van Skills The Finals 2023. Hij is eerste geworden in de nationale kampioenschappen ‘elektrotechnicus gebouwen’.

Oosterbos deelt het erepodium met Bob Smakman uit Gelderland en Justin Vos uit Drenthe die respectievelijk tweede en derde zijn geworden. Vorig jaar haalde hij nipt het erepodium niet en eindigde op de vierde plaats. Dit jaar laat hij alle finalisten achter zich.

Tijdens de Nederlandse kampioenschappen in de RAI heeft de elektrotechnicus zich gemeten met zeven vakgenoten, een sterk spelersveld waarvan sommigen eerder de finales haalden. De in totaal acht jonge talenten hebben twee dagen gestreden om het Nederlands kampioenschap in hun vak. Maar liefst twee van de acht finalisten komen uit de stallen van IW-opleidingsbedrijven. De Roosendaaler volgt een leerwerktraject bij opleidingsbedrijf IW Brabant Zeeland en gaat naar school op het Curio in Bergen op Zoom.

Wedstrijdopdrachten
De wedstrijdopdrachten die de finalisten krijgen, zijn elk jaar anders. Deelnemers in de competitie ‘elektrotechnicus gebouwen’ hebben dit jaar een niet alledaags, specifiek soort schakeling gemaakt. Veiligheid is belangrijk in het vak van elektrotechnicus. Daarom hecht de jury veel waarde aan kennis van de actuele regels voor elektrotechnische installaties. Zaken als de beugelafstanden, het aansnijden van kabels, de kabelinvoer en het gebruik van de juiste kleuren draad komen erg nauw. Daarnaast hebben de finalisten de bedradingsschema’s goed moeten bestuderen en is van hen verwacht dat zij na afloop de werking van de installatie konden demonstreren aan de jury.

De wedstrijdopdrachten representeren enerzijds nieuwe trends en ontwikkelingen in het vakgebied, zoals moderne gereedschappen en nieuwe elektronische producten die op de markt komen. Ook doen de opdrachten een beroep op zowel de vakkennis als de vakvaardigheden van de finalisten. Daarnaast worden deelnemers beoordeeld op vakoverstijgende vaardigheden als creatief en probleemoplossend denken.

Leerwerktraject
De jaarlijkse Skills competities zijn vakwedstrijden voor mbo- en vmbo-studenten. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd in ongeveer 50 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en schoonheidsspecialisten. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen deelnemende studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland. Afgelopen week hebben in totaal ruim 700 finalisten van Skills Talents (vmbo) en Skills Heroes (mbo) in de Amsterdamse RAI gestreden om Nederlands kampioen te worden in hun vakgebied.

Voor meer informatie klik hier en hier