Ga terug

28 oktober 2019

Nieuws

Robèrt van Beckhoven ambassadeur voor Kinderfonds MAMAS

“Zonder voeding is het toekomstperspectief van een kind beperkt”

Kinderfonds MAMAS en Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven slaan de handen ineen. Als ambassadeur gaat Robèrt zich inzetten om aandacht te vragen voor de waardevolle projecten van de 2.000 MAMAS in Zuid-Afrika. Een logische stap. Niet alleen omdat Robèrt en zijn partner al ruim tien jaar donateur zijn van het Kinderfonds, maar ook omdat het werk van Robèrt misschien meer raakvlakken heeft met de MAMAS dan je in eerste instantie zou denken.

Waar Robèrt zich in zijn bakkerij in Oisterwijk dagelijks bezighoudt met voeding als basis, is dit ook essentieel voor de kwetsbare kinderen Zuid-Afrika. Voor die kinderen is de armoede zo groot, dat gezonde voeding vaak ontbreekt. Van de kinderen onder de vijf jaar heeft 27% een blijvende groeiachterstand van hersenen en lijf als gevolg van slechte voeding. Als er geen ontbijt is, werken ook de hiv-medicijnen niet. Ook kan een kind zich op school dan niet concentreren, wat zijn/haar toekomstperspectief beperkt maakt. Robèrt: “Waar ik hier het geluk heb dat ik van alle gemakken voorzien ben, moeten de ruim 2000 MAMAS die we steunen het vaak met heel weinig doen. Des te indrukwekkender wat ze daar neerzetten.”

Het werk van Kinderfonds MAMAS

Kinderfonds MAMAS steunt de MAMAS van Zuid-Afrika: sterke, indrukwekkende vrouwen die opstaan voor kinderen in ernstige armoede. De MAMAS ondersteunen in 57 lokale projecten kwetsbare kinderen langdurig, en helpen hen om veilig, gezond, goed opgeleid en sociaalvaardig groot te worden. Het leven is zwaar in de gewelddadige townships of op het platteland. Naast dagelijkse scholing, medische zorg, veiligheid en veel liefdevolle aandacht is gezonde voeding dan ook prioriteit nummer één voor de MAMAS. Vanuit die basis kunnen zij hun zorg verder uitbouwen.

Een bijzonder project wordt geleid door MAMA Ingrid, die samen met moeders en kinderen grote moestuinen aanlegt en onderhoudt. “Zo kunnen de moeders met hulp van sterke MAMAS zelf op duurzame wijze voorzien in voedsel voor ‘hun’ kinderen én op hun beurt hun kennis weer doorgeven aan anderen in hun community. Ter inspiratie belde ik met MAMA Ingrid voor authentieke Zuid-Afrikaanse recepten", aldus Robèrt.

Zuid Afrikaanse recepten

De MAMAS voorzien dagelijks tienduizenden kinderen van vers voedsel. Dat je met weinig ingrediënten toch iets heel smakelijks en voedzaams op tafel kunt zetten, weet Robèrt natuurlijk als geen ander; de basis van zijn Meesterlijke desembrood bestaat uit niets meer dan bloem, water en zout. De invloed van andere culturen op eetgewoonten heeft Robèrt altijd al geboeid. Zo ging hij in 2017 voor zijn documentaireserie Broodin verschillende Europese landen op zoek naar de tradities en verhalen achter brood.

De Zuid-Afrikaanse MAMAS bakken van bloem, gist, zonnebloemolie en een snuf suiker en zout bijvoorbeeld voedzame ‘roosterkoek’ op de ‘skottelbraai’. Inspirerend, vind Robèrt, net als de recepten voor ‘potbrood’, ‘vetkoek’ en 'naan' uit Durban die hij van de MAMAS kreeg.“Ik kijk ernaar uit om een bijdrage te leveren aan het belangrijke werk van de MAMAS en heb nu als bonus ook nog een mooi lijstje met Zuid-Afrikaanse recepten waar ik zelf mee aan de slag kan en die ik deel met de achterban van Kinderfonds MAMAS!”

Speciale uitzending Kinderfonds MAMAS bij omroep Max

Dinsdag 29 oktober om 17.10 uur op NPO 1 staat Tijd voor MAX in het teken van de kinderen in Zuid-Afrika. In deze uitzending wordt Robèrt van Beckhoven als nieuwe ambassadeur voorgesteld. Hij verrast donateurs op authentieke Zuid-Afrikaanse recepten. Leona Philippo (ambassadeur Kinderfonds MAMAS) vertelt over haar ervaringen in Zuid-Afrika en geeft hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zijn visie op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen in Zuid-Afrika die opgroeien in extreme armoede.

Gerelateerd