25 augustus 2022

Transport & Logistiekmobiliteit

Port of Moerdijk realiseert nieuwe shortsea verbinding met Ierland

De verbinding verstevigt de positie van Moerdijk als shortsea hotspot


Port of Moerdijk breidt uit met een eerste shortsea verbinding naar Ierland. De tweede containerhaven van Nederland slaat de handen ineen met BG Freight Line. Deze rederij begint 8 september met een directe dienst tussen Moerdijk en Dublin. Dit betekent dat import en export van en naar Ierland binnenkort ook via scheepvaart in Moerdijk mogelijk is.

“Deze nieuwe stap past bij onze ambitie om te groeien als shortsea haven. Via Port of Moerdijk verbinden we het Europese achterland met tal van Europese zeehavens. We hebben al mooie kustvaartverbindingen op Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en via Oslo met de Baltische Staten en zijn trots dat we Ierland aan het rijtje kunnen toevoegen”, zegt Commercial Manager Logistics Annette van Ketel van Port of Moerdijk.

Veel waarde voor regio en het achterland
Koert Luitwieler, CEO BG Freight Line and Shipping Director of PeelPorts: “Wij zijn verheugd met deze nieuwe dienst waardoor de directe supply chain tussen Moerdijk en Dublin wordt gewaarborgd. We zijn ervan overtuigd dat de dienst veel waarde zal toevoegen aan zowel de lokale bedrijven in de omgeving van Moerdijk als het achterland, zoals Duitsland en Italië. In Dublin varen we op onze eigen terminal, Marine Terminals Ltd (MTL), waardoor we vertragingen in de keten zoveel mogelijk vermijden.” De nieuwe dienst doet elke donderdag Moerdijk aan voor aankomst in Dublin op zondag.

Versterking mogelijkheden shortsea en railoperators
Ook Combined Cargo Terminals (CCT), de stuwadoor waar o.a. spoor en shortsea bij elkaar komen, is blij met de samenwerking. CCT-directeur Luc Smits: “Door de nieuwe dienst op Ierland zijn de mogelijkheden van de bestaande shortsea en railoperators verder versterkt en kunnen de aanwezige rederijen bij elkaar containers boeken. Containers uit bijvoorbeeld Spanje kunnen nu ook via onze terminal in Moerdijk door naar Ierland. Door deze verdere samenwerking is Moerdijk een shortsea hotspot.”

Over Port of Moerdijk
Port of Moerdijk is de vierde zeehaven van Nederland en hét knooppunt voor duurzame Europese toegevoegde waarde logistiek en circulaire chemie in de Vlaams-Nederlandse Delta. Als tweede containerhaven van Nederland staat Port of Moerdijk bekend om de ruime keuzemogelijkheden voor bedrijven voor shortsea, binnenvaart-, spoor-, weg- en buisleidingtransport