7 december 2020

Food (agri)Innovatie & Duurzaamheid

PlantLab opent in Verenigde Staten eerste productielocatie

Scale-up produceert vers voedsel voor inwoners Indianapolis

Den Bosch, 7 december 2020 – PlantLab, de Nederlandse pionier in indoor farming, heeft een nieuwe productielocatie geopend in de Amerikaanse stad Indianapolis, de hoofdstad van Indiana. De eerste ‘Plant Paradise’ in het buitenland verbouwt groente voor de lokale bevolking op een plek waar dat voorheen ondenkbaar was: in een voormalige batterijenfabriek dicht bij het centrum van de stad.

Deze week werden de eerste kruiden en kroppen sla geoogst in de 2000 vierkante meter grote kweeklocatie en geleverd aan lokale supermarkten en food-service bedrijven. PlantLab gaat in Indianapolis verschillende soorten tomaten, komkommers, sla en kruiden telen. De nieuwe locatie is op termijn goed voor in totaal 420.000 kilo verse groente en biedt werkgelegenheid voor zo’n 70 mensen.

Kraakvers, gezond en lekker

PlantLab realiseerde in de afgelopen tien jaar een doorbraak met zijn efficiënte en wereldwijd gepatenteerde technologie voor innovatieve stadslandbouw, die inmiddels wordt toegepast in een commerciële productielocatie in Amsterdam en nu dus ook in Indianapolis. Hierdoor kan dichtbij de consument op grote schaal kraakverse, gezonde en lekkere groenten verbouwd worden, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien.

PlantLab ging in Indianapolis een samenwerking aan met Englewood Community Development Corporation, dat werkt aan duurzame ontwikkeling van stadscorridors. De producten worden onder de merknaam ‘Uplift, good food for purpose’ op de markt gebracht. “De samenwerking geeft ons de kans meer te betekenen voor de samenleving in Indianapolis”, zegt CEO van PlantLab Michiel Peters. “Dat past precies bij onze missie. We vergroten niet alleen het aanbod in toekomstbestendig en verantwoord vers voedsel voor lokale afnemers, maar creëren ook werkgelegenheid in een voor die locatie geheel nieuwe sector.”

Nieuwe impuls door campus

Indianapolis heeft ruim 870.000 inwoners en is daarmee de derde stad van het Midden-Westen van de Verenigde Staten. Trots van de stad was ooit de batterijenfabriek van P.R. Mallory, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer accu’s produceerde voor legervoertuigen. Nadat de fabriek in de jaren 70 in verval raakte, geven gemeente, NGO’s en bedrijven het gebied nu een nieuwe impuls met de bouw van een campus.

Deze zomer haalde PlantLab in een investeringsronde € 20 miljoen groeigeld op bij De Hoge Dennen Capital. De scale-up wil met dat geld indoor productielocaties openen in onder meer Nederland, de Verenigde Staten en op de Bahama’s. De productielocaties van PlantLab kunnen overal ter wereld staan, zelfs op onvruchtbare grond of midden in stedelijke gebieden. De gewassen groeien dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie uit tot hun volledige potentie, terwijl er 95 procent minder water nodig is. Licht komt van speciaal ontwikkelde LED’s, die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese.

Over PlantLab

PlantLab is gespecialiseerd in technologie voor innovatieve stadslandbouw, de voedselvoorziening van de toekomst. Het bedrijf is in 2010 opgericht in Den Bosch met als doel het wereldvoedselsysteem te verbeteren. In de afgelopen tien jaar is reeds € 50 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologie waarmee op iedere plek op aarde dichtbij consumenten kraakverse en gezonde groente verbouwd kan worden, met een minimale milieubelasting, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en een radicaal lager waterverbruik. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg verbouwd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram verse groente te voorzien. Omdat de nieuwe technologie overal en altijd werkt kan het hele jaar rond een radicaal kortere logistieke keten gerealiseerd worden met alle bijbehorende voordelen: superieure productkwaliteit, langere houdbaarheid, sterk gereduceerde voedselverspilling, geen CO2-uitstoot en overlast gerelateerd aan vervoer over langere afstanden. PlantLab wil zijn technologie voor iedereen toegankelijk maken en daarmee vers en duurzaam voedsel bereikbaar maken voor iedereen.