24 november 2023

Innovatie & Duurzaamheid

Oprichters van Closet Collectiv: ''Wij geloven dat in een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, er behoefte is aan alternatieven voor het kopen van nieuwe kleding.''

Consumenten worden zich steeds meer bewust van de impact die hun keuzes hebben op het milieu en de samenleving. Neem bijvoorbeeld de zware tol die de fashion-industrie eist van onze planeet, zowel in productie als in afval. Met die gedachte in het achterhoofd richtten Denise Lappain (41) en Sophie van Heeswijk (34) het pre-loved platform Closet CollectiV op. Want hoe ga je stijlvol gekleed terwijl je ook rekening wil houden met de impact die jouw kledingkeuzes hebben op het milieu?

De missie van Closet CollectiV is premium pre-loved en vintage kleding een tweede leven te geven. Oprichters Denise en Sophie geloven dat er behoefte is aan alternatieven voor het kopen van nieuwe kleding. Closet CollectiV biedt vrouwen de mogelijkheid om hun garderobe op een verantwoorde manier uit te breiden of te vernieuwen, zonder compromissen te hoeven sluiten op het gebied van stijl of kwaliteit.

“We willen mensen inspireren om bewuster te winkelen”, legt Denise uit. Het idee achter Closet CollectiV is simpel maar krachtig: door tweedehands kleding te kopen en te verkopen, kunnen we de ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een meer duurzame mode-industrie.”

“Het is geen geheim dat de mode-industrie een aanzienlijke impact heeft op het milieu”, vertelt Sophie. “Van de productie van kleding tot het transport en de uiteindelijke afvalverwerking, elke stap in het proces draagt bij aan de vervuiling en uitputting van natuurlijke hulpbronnen."

De kledingstukken die tijdens de pop-up events worden verkocht, zijn aangeleverd door vrouwen uit de omgeving. Closet CollectiV rekent een fee over de verkoopprijs voor het vermarkten van de kleding en de rest is voor de “leverancier”.

Closet CollectiV biedt niet alleen een duurzame manier om met mode om te gaan, maar ook een kans om unieke premium stukken te ontdekken. Vintage kleding heeft vaak een eigen verhaal en kan een persoonlijke touch geven aan iemands stijl. Bovendien is het dragen van vintage items een manier om je te onderscheiden van de massa en een statement te maken.

De pop-up closet sales van Closet CollectiV vinden telkens plaats op een andere locatie en ieder event heeft een eigen karakter. “We zijn begonnen met een fall/winter sale eind oktober en eind november vindt onze “FestiV Edition” plaats met - de naam zegt het al - feestelijke kleding voor de decembermaand. Je kan deze editie zien als een mini winterfair, waarbij we samenwerken met (lokale) aanbieders van lifestyle producten zoals woonaccessoires en sieraden. We willen echt dat onze klanten weten dat iedere closet sale van Closet CollectiV een feestje is waar je de mooiste spullen kunt krijgen.”, aldus van Heeswijk. “En de plannen voor nieuwe sales liggen al klaar, evenals de wens de pop-up events uit te breiden naar andere (Brabantse) steden en ook daar samenwerkingen aan te gaan.”

De volgende Closet CollectiV sale zal plaatsvinden op zaterdag 25 november in het Woonarsenaal in Oisterwijk. Volg closet_collectiv via Instagram voor meer informatie.