22 oktober 2021

Vastgoed

Opening nieuwbouw Mariahoeve

Op donderdag 21 oktober vond de feestelijke opening van appartementencomplex ‘Mariahoeve’ in Schijndel plaats. Heden en verleden komen samen in deze unieke nieuwbouw. De zusters van de Congregatie die vroeger leefden rondom de boerderij, toostten samen met de bewoners, wethouder Goijaarts en Hoedemakers bouw en ontwikkeling op een nieuw hoofdstuk in het verhaal Mariahoeve.

De opening

Hapjes, drankjes, sfeervolle achtergrondmuziek, speeches en een geschenk. Een feestje! De opening van Mariahoeve vond plaats in een tent op de locatie aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel. Veel trots wordt uitgesproken door Wethouder Goijaarts van de gemeente Meierijstad en Simon Passier van Hoedemakers bouw en ontwikkeling. Trots op de mooie appartementen, het behoud van historie en ook zeker op de samenwerking met de Congregatie en medewerking in de buurt.

Een persoonlijk verhaal

Zuster Agnes, nog steeds woonachtig in het tegenoverliggende klooster, brengt de geschiedenis van Mariahoeve met haar persoonlijke verhaal tot leven. Bouwbedrijf Hoedemakers liet deze historie vastleggen in een handgemaakte pentekening. Directeur Simon Passier van Hoedemakers overhandigde dit als geschenk aan de bewoners en de Congregatie Zusters van Liefde. Op de tekening is de Mariahoeve vastgelegd in zowel de nieuwe als de oude, historische staat. De tekeningen krijgen een plek in de hal van het appartementencomplex en in het klooster van de Congregatie.

Plek met historie

Hoedemakers kreeg opdracht voor zowel de ontwikkeling als de bouw van de appartementen. Passier vertelt: “We vonden het belangrijk om het erfgoed van de zusters te bewaren. De twee bestaande woningen zijn intact gebleven en de gevel van de voormalige boerderij is in de huidige Mariahoeve geïntegreerd. Ook is in een zijgevel het Mariabeeld teruggeplaatst. Dit beeldje stond vroeger in een nisje boven de staldeuren. We hebben het beeldje laten restaureren en een bijzondere plek gegeven in het nieuwe complex.” Zuster Agnes Vos spreekt haar dankbaarheid uit voor de realisatie van het plan: “Het gevoel van historie is bijzonder weergegeven en dat wordt door ons zeer gewaardeerd. Met dit gebaar blijft onze Congregatie aanwezig in de Schijndelse gemeenschap, ook lang na ons. Ik wil u daarvoor hartelijk danken.” aldus zuster Agnes Vos.

Wonen in Mariahoeve

We vinden Mariahoeve dichtbij het Schijndelse centrum. De hoeve bestaat uit drie gebouwen met 39 duurzame appartementen. De levensloopbestendige appartementen zijn gasloos en voorzien van moderne technische installaties, zoals een warmtepomp en vloerverwarming. De gebouwen liggen aan een groen binnenerf, dat ruimte biedt om te ontmoeten.

“Een mooie aanvulling voor Schijndel en Meierijstad” aldus wethouder Jan Goijaarts. Meierijstad wil een gemeente zijn met een aantrekkelijk woonklimaat en een woningaanbod voor iedereen. We streven daarom naar voldoende en gevarieerd woningaanbod om ruimte en kansen te bieden aan alle bevolkingsgroepen en leefstijlen. Dit duurzame plan draagt daar zeker aan bij en zorgt voor het behoud van een stuk Schijndelse historie.”