22 februari 2024

mobiliteit

NIO Power Grid Service helpt en vergroot betrouwbaarheid van elektriciteitsnet met behulp van Power Swap Stations

  • NIO Power Grid Service gebruikt Power Swap Stations (batterijwisselstations) om vraag en aanbod van energie op het elektriciteitsnet binnen enkele seconden na een verzoek in evenwicht te brengen

  • NIO Power Grid Service biedt flexibiliteit om het fluctuerende aanbod van hernieuwbare energiebronnen op te vangen, waardoor een efficiëntere integratie met het elektriciteitsnet mogelijk is

  • Na een succesvolle implementatie in Denemarken gaat NIO Power Grid Service binnenkort ook in Nederland van start in samenwerking met Vandebron

NIO heeft in Denemarken met succes een initiatief uitgerold om Power Swap Stations te gebruiken om vraag en aanbod van energie in evenwicht te brengen. NIO Power Grid Service biedt flexibiliteit om het fluctuerende aanbod van hernieuwbare energiebronnen op te vangen, waardoor een efficiëntere integratie met het elektriciteitsnet mogelijk is.

De baanbrekende Power Swap Stations van NIO kunnen de energievraag van het elektriciteitsnet in evenwicht brengen door de opgeslagen batterijen op te laden op momenten waarop dit de minste impact heeft op het elektriciteitsnet. Dankzij de NIO Power Grid Service kunnen de Power Swap Stations een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de netstabiliteit door binnen enkele seconden te reageren op een frequentieafwijking zoals een piek in de vraag of juist een overschot van het aanbod van energie.

Power Swap Stations kunnen de overtollige energie gebruiken om de batterijen op te laden of automatisch de stroomvraag verminderen wanneer het elektriciteitsnet deze flexibiliteit nodig heeft. Daarbij hoeven de NIO Users zich geen zorgen te maken: met behulp van de NIO Power Cloud, die de vraag naar het wisselen van batterijen kan voorspellen, zijn er altijd voldoende volledig opgeladen batterijen beschikbaar.

NIO paste in december 2023 de nieuwe technologie voor het eerst, en met succes, toe in Europa. Denemarken is het eerste Europese land waar Power Swap Stations van NIO een Frequency Control Reserve for Disturbance (FCR-D) dienst kunnen leveren om de netstabiliteit te handhaven wanneer er een afwijking is buiten de dode bandbreedte van 49,9 Hz tot 50,1 Hz.

NIO plant medio 2024 de Power Grid Service met automatische Frequency Restoration Reserve (aFRR) aan te bieden in Nederland. NIO Nederland werkt hiervoor samen met  met Vandebron waarmee het merk een partnership heeft gesloten op het gebied van frequentiestabiliserende diensten.

"In deze samenwerking zoeken we samen met NIO de grenzen op van de technologische mogelijkheden door de batterijen in de Power Swap Stations zo slim én duurzaam mogelijk te laden. Het is mooi om te zien hoe we - door samen op te trekken in het technologische innovatieproces - een oplossing kunnen bieden voor het overbelaste energienet.", zegt Wessel Bakker, Product Developer Flex bij Vandebron.

Deze service van NIO  wordt op een later moment nog verder lokaal uitgerold in Duitsland, Noorwegen en Zweden.

 “De Power Grid Service van NIO is een baanbrekende innovatie waarmee onze Power Swap Stations niet alleen users ten goede komen, maar de hele samenleving”, zegt Kajsa Ivansson Sognefur, Head of Power Europe, NIO. “Naast het gemak en de snelheid die de users van onze slimme EV’s al waarderen, voegen ze nu flexibiliteit en stabiliteit voor het hele elektriciteitsnet toe. Dit is een grote en positieve stap voorwaarts om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de regio beter te benutten.”

NIO kijkt ook al vooruit naar de volgende fase van het leveren van frequentiestabiliserende diensten met het testen van bidirectioneel laden met Power Swap Stations. Met bidirectioneel laden kan opgeslagen elektriciteit uit de batterijen van het Power Swap Station aan het elektriciteitsnet worden teruggeleverd. NIO gaat, zodra de tests zijn voltooid, de mogelijke implementatie van deze technologie in de Power Swap Stations beoordelen.