13 april 2022

Zeeland

CAMPIONE II: VOORSPELBAAR ONDERHOUD TOEGANKELIJK VOOR MKB

Gestructureerd innovaties voor voorspelbaar onderhoud bedenken, testen en ontwikkelen. Fieldlab CAMPIONE op de Smart Industry campus Gate2, powered by Midpoint Brabant, in Rijen faciliteert dit sinds 2015. Aan het lab – dat op initiatief van brancheorganisatie World Class Maintenance (WCM) is opgericht – zijn inmiddels verschillende grote bedrijven verbonden. Denk aan Tata Steel, Fuji Film en Sitech Services. Ook het onderwijs is nauw betrokken bij het Fieldlab. Inmiddels zijn de innovaties in een dusdanig stadium beland dat ook de regionale mkb’ers hierin mee kunnen worden genomen. “Innovaties op dit vlak kunnen namelijk veel geld besparen.”

Van preventief naar voorspelbaarheid onderhoud
Het is en blijft indrukwekkend. De testopstelling CAMPIONE op de tweede verdieping van Gate2 die één op één voldoet aan wat je in de Nederlandse fabrieken ziet. In het klein weliswaar, maar toch. Dit is de ruggengraat van Fieldlab Campione. De plek waar onderzoek en innovaties op het gebied van voorspelbaar onderhoud de afgelopen jaren met veel succes zijn uitgevoerd. Studenten van Avans en ROC bouwden mee aan de productielijn. Ook deden ze samen met bedrijven en andere partners onderzoek naar hoe onderhoud aan die productielijnen het best kon worden aangepakt.

Want dat is waar het hier om gaat: onderhoud aan productielijnen slimmer maken. Wat nu vaak gebeurt in fabrieken is gepland of correctief onderhoud. Dus: we gaan op basis van een planning met onderdelen van de productielijn aan de slag, zonder dat we weten of het al écht nodig is. Paul van Kempen, directeur van brancheorganisatie WCM: “Daardoor gebeurt het misschien te vaak, en dat kost geld. Bij de andere werkwijze is het andersom: daar ben je te laat. Een onderdeel is kapot waardoor de volledige productielijn stil komt te staan. Ook dat kost weer bakken met geld. Kortom: als je precies weet wanneer onderhoud aan je materialen nodig is, scheelt dat je hoe dan ook een hoop onnodige kosten.”

Veilig innoveren
Innoveren is spannend. Dat geldt voor elke branche, maar misschien nog wel een tikkeltje meer voor de maakindustrie. Als de productielijnen onnodig stilstaan, kost dat dus geld. En het kan ook nog eens gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als er met chemicaliën wordt gewerkt. Van Kempen: “Veranderen willen bedrijven wel, maar pas nadat bij wijze van spreken bij een buurman was aangetoond dat het werkt. Toen besloten we dat we zelf die buurman maar moesten zijn. Dat we een centrale plek voor innovatie moesten creëren. Zo is Fieldlab CAMPIONE ontstaan.”

Inmiddels zijn een aantal grote bedrijven mee in het proces. Tata Steel, Fuji Film en Sitech Services zijn zogenaamde ‘living labs’, waar bevindingen uit het fieldlab in de praktijk worden getest en onderzocht. “Midden– en West-Brabant is juist kenmerkend door het grote aantal mkb’ers in deze regio”, aldus Van Kempen. “De volgende logische stap is dus om de innovaties die we tijdens CAMPIONE hebben opgedaan, te vertalen naar hun dagelijkse praktijk.”

Kennis voor mkb opdoen én delen
En dat is nog een leuke uitdaging. Want zoals gezegd: onze regio kent een groot aantal mkb’ers. “Door een stuk of vijf verschillende bedrijven heel intensief te begeleiden, en de kennis die we daarin opdoen te delen met andere ondernemers, zorgen we meer bedrijven praktische handvatten krijgen om mee aan de slag te gaan.”

Op het moment van schrijven zijn drie bedrijven gestart: ABC Olie, Panhuijsen Verpakkingen en Habraken. Voor twee andere bedrijven is de voorbereidingsfase gestart: Protix en Vacumetaal. “In de selectie van bedrijven zijn er twee belangrijke categorieën waar we ons op richten. Aan de ene kant asset owners: de eigenaren van de fabrieken. En aan de andere kant: productleveranciers, die voorspelbaar onderhoud op hun producten als aanvullende service kunnen verkopen. Habraken is daar een mooi voorbeeld van”, licht Van Kempen toe. “Door ons te richten op deze twee categorieën, zorgen we dat er ook voor andere bedrijven een technische vergelijkbaarheid is. En dat is van belang als je wil leren van elkaar.”

Samenwerking met Avans Hogescholen
Hoe ziet die begeleiding er in de praktijk dan uit? Dit is waar Avans Hogescholen om de hoek komt kijken. Studenten van verschillende opleidingen worden gematcht aan de vraag van de deelnemende bedrijven. Flip Wubben, Avans: “Door te werken met wat we ‘stapelstages’ zijn gaan noemen, zorgen we ervoor dat het onderzoek en de bevindingen die onze studenten doen duurzaam voor het bedrijf kunnen worden ingezet.” Stages en afstudeeronderzoeken hebben een duidelijk gekaderde tijdsduur en onderzoeksscope, legt Wubben uit. Het is zonde als de opgedane kennis dan weer verdampt als de student vertrekt. “Doordat de stages elkaar deels overlappen, en daardoor goed op elkaar aansluiten, zorgen we ervoor dat studenten voort kunnen borduren op elkaars resultaten. Bijvoorbeeld door verder te gaan met de aanbevelingen voor verder onderzoek die een voorgaande student heeft gedaan.”

Mkb: wees welkom!
Eigenlijk was de aftrap van CAMPOINE II twee jaar geleden al. Maar die inmiddels welbekende pandemie gooide roet in het eten. Sinds dit jaar zijn de onderzoeken bij de eerste drie bedrijven dus echt gestart. En op korte termijn volgen er meer. Van Kempen: “Dat betekent dat we de komende periode steeds vaker resultaten zullen delen. Dat doen wij niet alleen: partners als de BOM, Midpoint Brabant, Rewin en Gate2 helpen ons daarbij. Zij hebben immers de contacten bij die achterban, de mkb’ers voor wie deze ontwikkelingen zo van belang kunnen zijn.”

Op 24 mei is de officiële afsluiting van het Smart Maintenance Skillslab op Gate2. Een openbare bijeenkomst, waar tijdens de workshops ook aan CAMPIONE II deelnemende bedrijven zullen vertellen over hun eerste ervaringen. Verder verschijnen er regelmatig updates in de vorm van artikelen of filmpjes, via de kanalen van de genoemde partners en via de nieuwsbrief van WCM. Wubben, Avans: “Ik hoop dat we door dit project niet alleen deze bedrijven verder helpen, maar ook dat we onze verbinding met het mkb verder versterken. Naast de circa 2000 docenten hebben we vanuit onze lectoraten veel kennis in huis, die we maar al te graag met het mkb delen.” Van Kempen sluit zich hierop aan: “Het zou mooi zijn als we met onze partners door dit project een soort loketfunctie krijgen. Dat bedrijven weten dat ze bij ons aan kunnen kloppen, ongeacht de vraag. En dat wij ze altijd verder kunnen helpen of door kunnen verwijzen. Zo bouwen we samen verder aan een toekomstbestendige maakindustrie. Hier, in Midden- en West-Brabant.”