8 december 2021

Zorg en Welzijn

Nieuwe fabriek voor Fujifilm in Tilburg

Fotorolletjesfabriek omgebouwd tot hightech duurzame productiefaciliteit voor de productie van celkweekmedia voor de biofarmaceutische industrie.

Op 8 december is de nieuwe fabriek in Tilburg officieel geopend. De voormalige fotorolletjesfabriek, geopend in 1988 en gesloten in 2006, is volledig omgebouwd. Fujifilm gaat in dit gebouw celkweekmedia produceren voor de biofarmaceutische industrie, de eerste faciliteit voor dit product in Europa. Celkweekmedia zijn poeders en vloeistoffen die een voedingsbodem vormen waarin cellen kunnen worden gekweekt, bedoeld voor de biofarmaceutische industrie voor de productie van medicijnen en vaccins, variërend tegen kanker en zeldzame ziekten tot COVID-19.

Uitbreiding in Life Science
"De transformatie van de fotorolletjesfabriek in Tilburg tot een productiefaciliteit voor Life Sciences staat symbool voor onze transitie, van onze kernactiviteit van fotofilm naar gezondheidszorg", aldus Teiichi Goto, president en CEO van FUJIFILM Corporation. "Fujifilm zal de Life Sciences-activiteiten uitbreiden door hoogwaardige en hoog-functionele celkweekmedia en wereldwijde productiemogelijkheden te bieden, en tegelijkertijd de farmaceutische industrie en de industrialisatie van celtherapieën te bevorderen."

Locatie
De combinatie van een goede infrastructuur en expertise in technologische processen maakte de locatie in Tilburg tot een goede locatie voor deze nieuwe fabriek. Albert van Maren, sinds 1 december President van FUJIFILM Manufacturing Europe B.V., legt uit: "Het is onze ambitie om verder uit te breiden in de markten energie, milieu en gezondheidszorg. We zijn trots op de realisatie van deze nieuwe fabriek. Dit sluit ook perfect aan bij onze hoge kwaliteitsnormen en de kennis en ervaring die we al hebben op het gebied van productie en R&D."

Lokale toelevering in Europa
De nieuwe faciliteit zal celkweekmedia produceren voor FUJIFILM Irvine Scientific, Inc. [FISI], een wereldwijde leider in de ontwikkeling en productie van celkweekmedia sinds 1970 en heeft momenteel vestigingen in de Verenigde Staten en Japan. FISI heeft een aanzienlijke omzetgroei doorgemaakt sinds de eerste overname door FUJIFILM Corporation in 2018. De nieuwe productiefaciliteit zal een belangrijke rol spelen bij het voldoen aan de vraag van klanten in Europa naar lokale toelevering en bij het ontwikkelen en produceren van de soorten vaccins en therapieën die momenteel nodig zijn.

CO2 neutraal
Tijdens de realisatie van de nieuwe fabriek is onderzocht hoe de nieuwe faciliteit CO2-neutraal kan worden. De elektriciteit van het productieproces in Tilburg wordt al voor 100% opgewekt door windenergie. Daarnaast zijn er elektrisch aangedreven Persbericht Release warmtepompen geïnstalleerd voor optimalisatie van het koel- en verwarmingsproces. Verdere verduurzaming van de nieuwe fabriek, door de installatie van een e-boiler, staat gepland voor begin 2023. Hiermee wordt

FUJIFILM Manufacturing Europe B.V.
FUJIFILM Manufacturing Europe B.V. is gevestigd in Tilburg en is een grote productiefaciliteit van Fujifilm buiten Japan. Het bedrijf heeft expertise op het gebied van productie, research en supply chain management. Fujifilm produceert in Tilburg fotopapier, offsetplaten voor de grafische industrie, membranen voor gas- en waterzuivering en celkweekmedia voor die biofarmaceutische industrie. Op het terrein in Tilburg bevindt zich een Corporate Research laboratorium en een Open Innovation Hub. Ook het Nederlandse deel van het Europese hoofdkantoor is hier gevestigd. Op dit moment zijn er ruim 800 medewerkers in dienst bij Fujifilm in Tilburg: www.fujifilmtilburg.nl.et energiegebruik van de nieuwe fabriek 100% CO2 neutraal.