Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, wil ook mobieltjesverbod in het mbo
Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, vindt het prima dat er een mobieltjesverbod komt op het mbo, zo vertelde hij in de podcast De Kracht van Onderwijs. “Daarbij maak ik wel onderscheid tussen de volwassen bbl-student en de minderjarige bol-student. “Ik zie dat mobieltjes deze generatie afleiden. Ik wens het minderjarigen toe dat ze meer rust, ruimte en structuur krijgen om zich in de klas volledig te concentreren op de les en de docent. Deze studenten zijn te weinig bezig met de eigen sociale omgeving. Ik gun het hun dat ze ook de sociale kant bij zich dragen. Mobieltjes maken de wereld kleiner, ik vraag me af of dat de realiteit is.”
Adnan Tekin is gast in de podcast De Kracht van Onderwijs. Hierin spreekt Rob Neutelings, voorzitter raad van bestuur van Curio, met mensen die een belangrijke impact hebben op het Nederlandse onderwijs. Wat zijn hun ideeën? Wat gaat er goed, wat kan en wat moet beter? Adnan is als voorzitter van de MBO Raad op zoek naar de verbinding tussen mbo, hbo en het bedrijfsleven. En het gelijktrekken van de kansengelijkheid van studenten én scholen. “Ik pleit voor eenzelfde wet- en regelgeving voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs. Op dit moment heeft het mbo te maken met de Wet op Educatie en Beroepsonderwijs. Die is niet meer van deze tijd. Hbo en wetenschappelijk onderwijs hebben de Wet op hoger en wetenschappelijk onderwijs. Deze instellingen hebben hierdoor meer ruimte, net als de studenten. Wat mij betreft komt er één wet en regelgeving voor het vervolgonderwijs, weg met die gescheiden werelden.”
Diploma én skillspaspoort
Het diploma verruilen voor een skillspaspoort, weergaven van competenties en vaardigheden, heeft niet de voorkeur van Adnan. “Die twee moeten naast elkaar bestaan. Uit negen jaar onderzoek blijkt dat jongeren met een diploma een betere positie hebben op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Die waarde blijft. Daarnaast moeten we als mbo inderdaad toewerken naar een skillspaspoort. We werken aan één systeem voor het skillspaspoort, tussen nu en twee jaar hebben we een landelijke standaard. Dit moet echt, anders missen we de boot in Europa wat betreft de arbeidsmarkt en een leven lang ontwikkelen.”
Nabijheid en bereikbaarheid = kansengelijkheid
In de podcast pleit Adnan voor nabijheid en bereikbaarheid van het mbo, ook in regio’s waar het aantal jongeren afneemt. “De politiek heeft ooit bepaald dat zestig procent van de jongeren hoogopgeleid moet zijn. Dat percentage hebben we ruimschoots gehaald. Langzaam is er een kentering gaande. Het zou goed zijn om in het primair onderwijs te starten met het aanleren van praktijkvaardigheden. In het voortgezet onderwijs moet nog veel meer aandacht zijn voor praktijkgerichte vakken. Het mbo ontvangt wel 90 miljoen euro voor regio’s die sterk krimpen, maar dat is en blijft pleisters plakken. Meer aandacht in het primair en voortgezet onderwijs voor de praktijkvaardigheden is het beste medicijn voor kansengelijkheid.”
Blijf af van het mbo
Adnan verwacht dat het mbo, net als heel Nederland, met bezuinigingen te maken krijgt. Op één ding mag dat echter absoluut niet. “Onze studenten zijn de toekomstige ruggengraat van onze economie. Geef ons de tijd en ruimte om de kwaliteitsafspraken in de Werkagenda na te komen. Die gaan over de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt, kansengelijkheid en kennisinnovatie en onderwijskwaliteit. Ik zou willen zeggen tegen de politiek: als de maatschappelijke uitdagingen je lief zijn, blijf dan af van het mbo.”
De hele podcast kun je hier beluisteren:
Spotify:
https://open.spotify.com/episode/7CfbRbVBxFGVIpV9ETvzXI?si=ys4Yis8DS9CU_CEaNUNu7g