10 februari 2022

Food (agri)

Minister Hoekstra in Meierijstad

Op 9 februari bracht minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken een bezoek aan gemeente Meierijstad en de chocoladerepenfabriek van MARS in Veghel. Meierijstad kent diverse internationale (familie-)bedrijven. Waar Nederland de positie heeft als 2e exporteur ter wereld van Agrifood-producten geldt voor Meierijstad dat 28% van de banen in de AgriFoodsector zijn en 10% in de high-tech industrie. Met de minister is gesproken over het belang van een meedenkende en meewerkende overheid die ruimte schept voor ondernemerschap en duurzame groei, of het nu gaat om de gevolgen van de coronapandemie, de volgende stappen naar een circulaire economie of een goede arbeidsmarkt.

De minister werd ontvangen in ‘de boerderij’ op het MARS-terrein en werd rondgeleid door de fabriek die exporteert naar meer dan 60 landen. Minister Hoekstra: “Deze regio kenmerkt zich door innovatieve ondernemers die lokaal geworteld zijn en ook internationaal een grote staat van dienst hebben. Met elkaar kijken we hoe we naar een duurzame toekomst gaan waar welvaart en welzijn in balans zijn.”

Tijdens het bezoek van de minister kwam onder meer aan de orde hoe diverse consortia samen met de gemeente werken aan een kleinere voetafdruk voor een groenere toekomst. Ook kwam het Circular Food Center als internationaal kennis- en ontwikkelcentrum aan de orde. Meierijstad is de proeftuin voor Europa waar het gaat om het benutten van (voedsel)reststromen. Daarnaast werd het belang voldoende arbeidspotentieel aangekaart. Internationale kenniswerkers en handwerkers zijn onmisbaar. Met het bedrijfsleven, zoals MARS, wordt gewerkt aan het behoud en ontwikkeling van talent. De gemeente Meierijstad wil als Hart van AgriFood en de Schakel naar Brainport ondernemerschap vooruit blijven helpen, opdat familiebedrijven kunnen blijven uitgroeien tot succesvolle multinationals en nog groener kunnen opereren.