Partner

Minder jongeren in Limburg worden ondernemer vergeleken met andere provincies

Het aantal startende ondernemers onder de 19 jaar stijgt landelijk, maar in Limburg blijft het percentage achter. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel zijn dit jaar in Limburg 22 op de 10.000 startende ondernemers jonger dan 19 jaar. Landelijk zijn er dat 31, in Flevoland zelfs meer dan 40.

Het aantal jonge ondernemers in Limburg is aanzienlijk lager

Jongeren beginnen steeds vaker een eigen onderneming. Met name in de provincie Flevoland schieten de zeer jonge ondernemers als paddenstoelen uit de grond. Dat blijkt uit cijfers van de kamer van koophandel (KvK). Jonge ondernemers richten zich voornamelijk op webwinkels.
Het beginnen van een eigen onderneming is nog nooit zo populair geweest als dit jaar. In de eerste negen maanden werden al 161.076 bedrijven opgestart, 11 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Gemiddeld zijn er 31 zeer jonge starters (tot en met 18 jaar) per 10.000 Nederlandse ondernemers. In Limburg zijn er een stuk minder jonge ondernemers. Daar zijn dit jaar gemiddeld 22 op de 10.000 ondernemers jonger dan 19 jaar.

Mogelijke verklaring voor de landelijke stijging in het aantal jonge ondernemers

“In het onderwijs is er meer aandacht dan ooit voor ondernemerschap”, verklaart ondernemersadviseur Gerdine Annaars van KvK de stijging van het aantal jonge ondernemers. “Jongeren krijgen het ook vaker van huis uit mee, steeds meer mensen zijn zzp’er in plaats van in loondienst. Jonge ondernemers hebben een soort filmsterrenstatus, denk aan dj’s en vloggers, dat inspireert. De kids zien ook volop kansen online. Ze zijn actief op platforms en verkopen via webshops. Ze verdienen zo een lekker centje bij. En ze vinden het leuker en leerzamer dan kranten lopen of vakken vullen.”