15 maart 2022

Met klei naar klimaatrobuuste landbouwgrond

Klei die vrijkomt uit bijvoorbeeld de aanleg van natuur, wegen en woningen kan uitstekend gebruikt worden in de landbouw.

Bodem met meer dan 8% kleideeltjes is vruchtbaar én beter bestand tegen langdurige droogte. Bovendien houdt de bodem extra organische stof vast door binding aan kleideeltjes, waardoor er meer CO2 in de bodem wordt vastgelegd. Om deze redenen kan klei die vrijkomt uit bijvoorbeeld de aanleg van natuur, wegen en woningen uitstekend gebruikt worden in de landbouw. Samen met Rijkswaterstaat tekenden we op 17 december 2021 de samenwerkingsovereenkomst voor dit ‘LIFE CO2SAND’ project. Op 5 demonstratievelden wordt het ‘klei in zand’ principe in de praktijk gebracht waarvan 4 in Gelderland. Onder andere in Bronckhorst.

Gedeputeerde Jan van der Meer: “Zeker nu boeren door langere periodes van droogte hun land soms niet of minder kunnen beregenen, is dit een uitkomst. Daarnaast kan klei beter CO2 opslaan in de bodem; dat draagt bij aan een lagere CO2 uitstoot en het is een waardevolle grondstof voor een vruchtbare landbouwbodem. Hiermee dragen we ook bij aan de klimaatdoelen.”

Doel: 700 hectare verbeterde landbouwgrond in 2027

Er komen 4 demovelden in Gelderland en 1 in Brabant. Boeren, landinrichters en landbeheerders kunnen de demovelden bezoeken en de techniek toepassen op hun eigen terrein. Ze kunnen daarbij gebruik maken van onze kennis en netwerken en die van Rijkswaterstaat en gebiedspartners zoals de waterschappen. Het doel is 700 hectare verbeterde landbouwgrond in 2027.

Snellere stappen

In het Gelderse Geesteren en het Brabantse Bergeijk zijn de afgelopen maanden 2 demovelden ingericht. Begin 2022 komen er demovelden in Brummen en Eibergen en nu wordt de laatste hand gelegd aan een demoveld in de gemeente Bronckhorst, op het terrein van Landbouwbedrijf Slöetjes. Dit akkerbouwbedrijf verbouwt onder andere poot- en consumptieaardappelen, snijmais, conserven-erwten, uien en granen. Eigenaar Bert Slöetjes: “Met een vruchtbare bodem is de eerste klap een daalder waard. Daarmee heb ik, bij wijze van spreken, de helft van de opbrengst al binnen. We proberen de grond nu vruchtbaar te houden door organische mest toe te voegen of van gewas te wisselen. Vooral dat laatste kost tijd. Met de ‘klei in zand’ methode verwacht ik snellere stappen te kunnen maken. Ik zie het als een mooie aanvulling op wat ik al doe”. Voor Slöetjes is het ook belangrijk dat de bodem door de toevoeging van klei beter vocht kan vasthouden. “Vocht is een van de belangrijkste elementen bij de groei. De plant is beter weerbaar. Zo hopen we de groeiperiode te verlengen en de opbrengst te verhogen”.

Mede mogelijk gemaakt door Europees geld

LIFE CO2SAND heeft financiering ontvangen van het LIFE programma van de Europese Unie. In de gemeente Bronckhorst werken provincie Gelderland en Rijkswaterstaat in dit project nauw samen met Waterschap Rijn en IJssel. Het project loopt tot medio 2027.

www.gelderland.nl