16 mei 2022

23 artistieke professionals ontvangen subsidie

Provincie Gelderland verleent subsidie aan 23 artistieke professionals voor de ontwikkeling van hun talent. Hiermee is het subsidieplafond van € 100.000 voor deze regeling bereikt.


Talentontwikkeling
Met de subsidieregeling talentontwikkeling voor professionals helpt provincie Gelderland artistieke professionals uit Gelderland zich te ontwikkelen. Onder andere muzikanten, ontwerpers, auteurs, filmmakers, kunstenaars, dansers, regisseurs, fotografen, dichters, choreografen konden een beroep doen op een subsidie van € 4.500 per persoon. Met deze regeling kunnen artistieke professionals in elke fase van hun carrière ondersteuning krijgen. 

Van street art, tot podcastmusical en kunst in de openbare ruimte
Diverse artistieke professionals vroegen de regeling aan om zeer uiteenlopende talenten te ontwikkelen. Zo ontving grafisch kunstenaar Xander van Soelen subsidie om zich te ontwikkelen op het gebied van street art. Onder begeleiding van graffiti kunstenaar Klaas Lageweg wil hij leren hoe hij zijn ontwerpen kan vertalen naar muurschilderingen. Het resultaat van zijn traject zal als muurschildering in Ede te bewonderen zijn. Musical- en theatermaker Elène Vaye uit Terborg gaat onder begeleiding van Rose Stories een podcastmusical en interactief programma maken voor jonge kinderen uit de Achterhoek. En kunstenaar Matthieu Reinoudt gaat voor het eerst een kunstwerk in de openbare ruimte maken. Hij krijgt begeleiding van Derde Wal, een stichting die ideeën en interventies in de publieke ruimte onderzoekt en ondersteunt. Zij leren Matthieu wat er bij dit maakproces komt kijken en begeleiden hem in het proces.

Foto: Joji Na deed vorig jaar een beroep op de regeling 'Talentontwikkeling van professionals van provincie Gelderland.