25 april 2022

10 organisaties gestart met Gelderland van Morgen

We willen de hoeveelheid voedselafval en -verspilling met 50% verminderen. Ook willen we dat consumenten minder dierlijke eiwit eten en juist meer plantaardig eiwit. Daarom hebben we opdracht gegeven voor het programma Gelderland van Morgen.

Onder deskundige begeleiding gaan ondernemers in de horeca, zorg, catering en detailhandel in Gelderland 1 of 2 jaar aan de slag met het vergroenen van hun voedselaanbod. Zij kunnen hier met 50% subsidie aan deelnemen. De eerste 10 deelnemers zijn inmiddels gestart.

Samen naar een Gelderland van morgen
Het programma heeft het doel om meer dan 10 miljoen ‘borden te vergroenen’ binnen- en buitenshuis, en 15 tot 25% minder voedsel te verspillen. Dit moet 30 tot 40% CO2 besparen. De organisaties die al meedoen zijn: Zorgcentrum ’t Slot, Rijnstate Ziekenhuis, Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Christelijke Hogeschool Ede, Zorginstelling De Zeeg, Zorgcentra de Betuwe, Radboudumc, Cateraar Hutten met 3 locaties, Dirk van den Broek met de winkels in Apeldoorn en Harderwijk, en wij - provincie Gelderland. 

Ondersteuning helpt 
Eén van de enthousiaste betrokkenen is Corrine van Dalen, kok in Zorgcentrum ’t Slot in Gameren. Zij ontdekte het programma Gelderland van Morgen en vertelde dit aan haar team. “Onze keuken draait goed, we halen altijd hoge cijfers bij controles waaruit blijkt dat de kwaliteit goed is (HACCP)-controles. De basis is op orde, zodat we nu een volgende stap kunnen zetten. We zijn heel benieuwd wat de impact van ons menu is en hoe we die kunnen verbeteren. En omdat we een kleine organisatie zijn, is het prettig dat we daar ondersteuning bij krijgen.” Het kleinschalige zorgcentrum verspilt al zo min mogelijk voedsel en gaat nu, onder professionele begeleiding, aan de slag met de overgang van dierlijke- naar plantaardige eiwitten.

Aanbod voor ondernemers
De ondernemers die hun voedselaanbod willen verduurzamen, bepalen zelf hoe ambitieus ze daarin willen zijn. Als eerste krijgen ze een Quickscan die inzicht geeft in de impact van het voedsel dat ze nu aanbieden en welk voedsel er wanneer wordt verspild. Vervolgens kiest de voedselaanbieder zelf waar hij/zij mee aan de slag wil. De voedselaanbieder wordt hierbij geholpen met kennis, praktische handvatten en tools om impact te maken én te meten. Iedere 2 weken start een volgende ronde voor organisaties die ook mee willen doen. En aanmelden kan nog steeds. Ga voor meer informatie naarde website van Gelderland van Morgen[WP1] .

Ons doel 
Provincie Gelderland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Eén van de projecten die hieraan bijdraagt, is Gelderland van Morgen. Het verduurzamen van het menu maakt onderdeel uit van het Gelders klimaatbeleid en de programma’s Circulaire Economie en Toekomst voor de Gelderse boer. Het programma is mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en Stichting Goeie Grutten en wordt uitgevoerd door Greendish en partners als Natuur en Milieu Gelderland, VoedselSurplus, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Questionmark en GroentenFruit Huis.