Partner

22 juli 2024

Innovatie & Duurzaamheid

Met de nieuwe generatie op weg naar 100 jaar

Elke ondernemer in een familiebedrijf krijgt vroeg of laat te maken met de vraag of ook de volgende generatie er klaar voor is om het stokje over te nemen. Zo ook Wiljan Bazelmans en zijn vrouw Mirjam. Niet dat het ondernemersechtpaar al concreet plannen had en heeft om te stoppen met Bazelmans AV, totaalleverancier voor professioneel licht, geluid en beeld. Daarvoor vond en vindt met name Wiljan het ondernemerschap en het leiding geven aan de ruim zestig medewerkers nog veel te leuk. Maar toen dochter Kristy en zoon Stan aangaven klaar te zijn voor de volgende stap, was het wel het moment om met elkaar aan tafel te gaan zitten.

Wiljan: “Natuurlijk is het mooi als je kinderen in het bedrijf willen komen. Maar ik heb ze wel eerst aangemoedigd om elders vlieguren te gaan maken, zoals ik dat ook heb gedaan voordat ik in het bedrijf van mijn ouders kwam. Dat hebben ze beiden gedaan en zijn daarna in het bedrijf komen werken. Drie jaar geleden zijn we met elkaar in gesprek gegaan om te kijken of en hoe we de bedrijfsopvolging vorm konden gaan geven. Wat heeft geresulteerd in het feit dat ze nu beiden aandelen hebben in het bedrijf.”

“Natuurlijk ben ik er blij mee dat Kristy en Stan in het bedrijf zijn gekomen”, benadrukt Wiljan enthousiast. “Niet alleen omdat ze het graag willen, maar ook omdat ik er alle vertrouwen in heb dat ze het kunnen. Ze hebben niet alleen de capaciteiten, maar vullen mij ook prima aan. Ze hebben beiden een andere achtergrond dan ik. Zo is Kristy sterk in alles wat met HRM te maken heeft en is Stan bezig met de bedrijfskundige aspecten binnen Bazelmans AV. Terwijl ze allebei ook over brede managementvaardigheden beschikken. En dat is dan weer goed voor het bedrijf. Daarnaast is het natuurlijk voor mij en mijn vrouw mooi om te zien dat dat de continuïteit van het bedrijf, dat ooit als winkel in wit- en bruingoed door mijn ouders is begonnen, is gewaarborgd. Ik hoop dan ook van harte dat Kristy en Stan het bedrijf naar het 100-jarig bestaan zullen gaan leiden.”

We moeten het samen doen. Samen met de collega’s en samen met de familie.

Bedrijfscultuur belangrijk

Stan: “Dan hebben we nog wel wat jaren te gaan, maar ik snap wel wat mijn vader er mee wil zeggen. Door de toetreding van Kristy en mezelf blijft het gevoel van het familiebedrijf gewaarborgd.” Kristy: “En dat is niet alleen fijn vanuit het oogpunt van de familie Bazelmans, maar we merken en ervaren dagelijks dat ook onze medewerkers het heel prettig vinden. Ze weten niet alleen dat de continuïteit gewaarborgd is, maar ervaren ook dat de bedrijfscultuur, waar ze heel veel waarde aan hechten, gehandhaafd blijft.” Wiljan: “Dat moet je inderdaad niet onderschatten. Heel veel mensen werken echt al tientallen jaren voor ons. Ze zijn als het ware ook onderdeel van de familie. Sommige kennen Stan en Kristy al vanaf hun geboorte en hebben hen zien opgroeien tot de volwassenen die ze nu zijn. Dat schept onherroepelijk een band.” Stan: “We hebben ook echt oprechte felicitaties gekregen toen we de medewerkers vertelden dat we in het bedrijf gingen stappen. Iedereen gunt ons deze stap. Dat is natuurlijk een prima basis om op te bouwen.”

Capaciteiten

Wiljan: “Natuurlijk is dat mooi. Maar ik had het ook nooit gedaan als ik niet de volle overtuiging heb dat ze het samen ook kunnen. Het heeft geen zin om aan het roer te gaan staan omdat je het zo graag wil. Mirjam en ik, en dus nu ook Kristy en Stan, hebben de verantwoordelijkheid naar onze collega’s toe. Dat beseffen ze goed.” Kristy: “Het is natuurlijk mooi om te zien hoe onze ouders het bedrijf hebben opgebouwd tot wat het nu is. Aan Stan en mij om daar verder vorm aan te gaan geven. Elk met onze eigen specifieke inbreng en kwaliteiten. Waarbij we ons ook bewust zijn van het feit dat we het niet alleen kunnen. We moeten het samen doen. Samen met de collega’s en samen met de familie.

Want hoewel onze moeder formeel geen rol meer bekleed, is ze op de achtergrond echt de stille kracht. Wiljan: “Voorlopig blijf ik nog aan boord. Ik vind het nog veel te leuk. Ook is het natuurlijk zo dat ik, juist deze bedrijfsopvolging, tot aan mijn dood verbonden zal blijven aan Bazelmans AV. Dat kan ik noot meer loslaten. Of zoals ik bij de notaris zei: doordat mijn kinderen in de zaak komen, teken ik voor levenslang.”

Iets wat Wiljan natuurlijk met heel veel plezier heeft gedaan. Niet in de laatste plaats omdat blijkt dat de samenwerking in de praktijk prima werkt. Stan: “Natuurlijk zijn het niet altijd met elkaar eens en dat hoeft ook niet. Maar elk vanuit onze eigen visie komen we wel altijd tot overeenstemming.” Wiljan: “Ik ervaar het juist als een zegen dat ze mijn minder sterke punten aanvullen en vice versa. Daarmee haalt iedereen het beste in zichzelf naar boven en daar profiteren we allemaal van. Elke dag opnieuw.” Kristy: “We voelen elkaar goed aan en de lijnen zijn kort. Natuurlijk gaat het daarom ook privé regelmatig over de zaak waarbij ook Mirjam van zich laat horen. Maar het is zeker niet zo dat het altijd over het werk gaat als we bij elkaar zijn. We kunnen privé en zakelijk ook heel goed scheiden. En ik denk dat je dat ook moet doen als je succesvol een familiebedrijf wilt leiden.”