12 september 2023

Zorg en Welzijn

Kinderboek pakt fysieke en mentale problemen jeugd aan

Vloggende professor leert kinderen over de gevaren van altijd aan-staan

De mentale gezondheid van jongeren blijft onverminderd reden tot zorg. De prestatiemaatschappij laat zijn sporen achter en ook het gebruik van social media leidt op lange termijn tot toename van mentale klachten. Reden voor energie-expert Chantalle Weemaes en schrijfster Debbie van Osch-Voorhaar om de handen ineen te slaan en een nieuw kinderboek te lanceren: “Professor Grutjes zoekt de uitknop”. Dit boek leert kinderen hoe ze zich staande moeten houden in een wereld waarin ‘altijd aan-staan' de norm lijkt te zijn.

Het vinden van ontspanning is zelfs voor kinderen niet meer zo vanzelfsprekend. Van Osch Voorhaar legt uit: “We leggen steeds meer druk op onze kinderen. Alles staat in het teken van presteren. Als moeder van een elfjarige zie ik het ook om me heen gebeuren. Kinderen gaan van school naar de sportvereniging en moeten dan ’s avonds ook nog oefenen voor pianoles. We razen maar door en daar hangt een prijskaartje aan, ook bij kinderen."

Actie- en beloningshormonen de boosdoeners
In “Professor Grutjes zoekt de uitknop” maken we kennis met Gert Grutjes, een professor die besluit te gaan vloggen. Voordat hij het weet, is hij alleen nog maar bezig met ‘likes’ en abonnees. De actiehormonen gieren door zijn lijf en hij komt niet meer tot ontspanning. “Het centrale thema van het vloggen ligt dicht bij de belevingswereld van veel kinderen. Via een rijke context leren ze alles over de gevaren van altijd maar aan-staan en hoe ze hun ‘uitknop’ kunnen vinden,” vertelt Van Osch-Voorhaar.

De razende actiehormonen zijn daarbij niet de enige boosdoeners. Ook beloningshormonen kunnen het volgens Weemaes, die in haar dagelijks leven trainingen persoonlijk energiemanagement geeft, knap lastig maken om je uitknop te vinden: “We kennen allemaal het fijne gevoel als je een ‘like’ op een berichtje krijgt of wanneer je een online bestelling plaatst. We willen kinderen al jong bewust maken van het verslavende effect van de beloningshormonen die dan worden getriggerd. Door met dit boek vroeg een zaadje te planten, hopen we dat ze beter gewapend zijn tegen een toekomst waarin mobiele telefoons een dominante rol spelen.”

“Professor Grutjes zoekt de uitknop” (8+) is vanaf 2 oktober verkrijgbaar via boekhandels en op www.professorgrutjes.nl.

Bibliografische gegevens
Titel: Professor Grutjes zoekt de uitknop Leeftijd: 8+
ISBN: 9789090375663
NUR: 213
Auteur: Debbie van Osch-Voorhaar & Chantalle Weemaes
Illustraties: Vera Bertens
Vormgeving: Vera Bertens
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 64
Formaat: 148 x 210 mm
Uitgever: Frenchie Books Verschijningsdatum: 2 oktober 2023 Prijs: €17,99