4 januari 2023

blogmobiliteit

Kantoortuinen, een lust of last?

Kantoortuinen zijn tegenwoordig steeds meer in opkomst. Hoe kun je als ondernemer zorgen dat je medewerkers comfortabel kunnen werken in deze open ruimte? Er zitten zowel voor- als nadelen aan een kantoortuin. In dit artikel delen we naast de voor- en nadelen, ook welke mogelijkheden er zijn om de nadelen om te buigen. Van oncomfortabele kantoormeubels, overmatig lawaai tot een gebrek aan privacy .  Als werkgever kunt je het nooit voor iedereen goed doen, maar er zijn wel oplossingen te vinden.

Wat is een kantoortuin eigenlijk?
Waarschijnlijk weet je het als ondernemer al of misschien ben je je aan het oriënteren. We leggen je eerst kort uit wat een kantoortuin eigenlijk is. Een kantoortuin is een open ruimte waarin meestal meer dan twaalf personen werken. Hoewel dit een goede manier is om sociale interactie te bevorderen en de teamwork-vaardigheden van de werknemers te verbeteren, zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van een kantoortuin.

De nadelen van een kantoortuin
Hoewel jij als ondernemer wellicht veel voordelen ziet, ervaren je werknemers ook serieuze nadelen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn en te kijken waar je de ruimte en middelen hebt om hierop in te spelen. Er is een top 3 gemaakt van de nadelen die mensen ervaren. We delen ze met je:

  1. Oncomfortabele meubels: er wordt niet altijd even goed geïnvesteerd in kantoormeubelen. Dit omdat er veelal flexplekken gebruikt worden. Oncomfortabele kantoormeubels hebben een effect op de fitheid en rug van medewerkers, wat weer doorwerkt op de productiviteit en gemoedsrust.

  2. Overmatig lawaai: het grootste nadeel van een kantoortuin is overmatig lawaai. Denk aan stemmen, telefoons, printers en andere kantoormachines. Mensen worden hierdoor afgeleid en het werk wordt niet meer optimaal gedaan. 

  3. Gebrek aan privacy: een ander nadeel van een kantoortuin is dat er minder privacy is. Vaak is er geen afscheiding. Werknemers zien en horen elkaar, voelen zich wellicht wat ongemakkelijk en hebben daardoor moeite zich te concentreren.

Welke voordelen biedt een kantoortuin dan?
Als ondernemer heb je met een reden gekozen voor een kantoortuin. Het werken in een kantoortuin biedt evengoed ook voordelen, hoewel niet iedereen dit zo ervaart.

  1. Flexibele werkplekken: een van de voordelen is de flexibiliteit van de werkplekken. Sinds de Corona pandemie wil de helft van de werknemers thuis blijven werken. Een kantoortuin is de ideale plek, waar op deze flexibiliteit ingespeeld wordt. Geen vaste plekken meer, maar flexibele werkplekken.

  2. Snel schakelen. Een ander voordeel is, dat op de momenten dat je werknemers op kantoor zijn, ze snel kunnen schakelen en kunnen overleggen met collega’s.

  3. Meer beweging. Daarnaast wordt er meer gewandeld en bewogen in een open kantoorruimte. Ook een positief voordeel die een kantoortuin biedt.

Welke oplossingen zijn er te vinden?
Het is belangrijk om de werknemers verschillende mogelijkheden te bieden. We geven een paar voorbeelden:

●     Geef de mogelijkheid tussen stille en actieve ruimtes. Verdeel de werkvloer dus op in verschillende zones.
●     Zorg voor voldoende geluidsisolatie en verbeter de akoestiek.
●     Probeer op een bepaalde manier toch de privacy te waarborgen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van scheidingswanden.
●     Zorg voor goede ventilatie en verlichting.

De juiste kantoormeubelen
Zoals eerder gezegd kunnen de juiste kantoormeubelen een grote bijdrage leveren aan meer tevreden werknemers, die in een kantoortuin werken. Met de juiste kantoormeubelen creëer je een georganiseerde en gestructureerde omgeving voor je werknemers.

Manutan is een goede partner voor al je inrichtingsprojecten. Van advies tot volledig ingericht kantoor. Vind je het lastig de juiste kantoormeubelen te vinden of weet je niet precies hoe deze te plaatsen, dan kun je altijd een partij als Manutan inschakelen.

Wil je meer weten over het effect van kantoortuinen vanuit de psychologie? Dan is het artikel ‘Wat zijn de psychologische effecten van een kantoortuin‘ een heel interessant artikel.