Partner

22 juni 2022

Training & OpleidingHRM

JE HELE ORGANISATIE IS EEN AFSPIEGELING VAN JOUW LEIDERSCHAP

“Wat me opvalt, is dat ceo’s en ondernemers allemaal hetzelfde verhaal hebben over de arbeidsmarkt”, zegt Mandy van der Put. “Wie je ook spreekt, ze leven allemaal in hetzelfde verhaal. En dat is: het is moeilijk om goede mensen te vinden.” Volgens de coach en managing partner van Straight-Line Leadership Int. heeft dat niks te maken met de arbeidsmarkt. En alles met de leiders zelf.

Straight-Line Leadership Int. is een vooruitstrevend bedrijf op
het gebied van zakelijk leiderschap, gevestigd in Echt (Midden- Limburg). Ze bieden niet de zoveelste managementfilosofie die
je belooft je omzet te verdubbelen. Bij Straight-Line Leadership Int. leer je hoe je als leider krachtig leiding geeft. En dat kan erg confronterend zijn. “Ik vind het heel interessant als bedrijfsleiders zeggen dat ze geen goed personeel vinden”, zegt Mandy. “Want we hebben binnen Straight-Line Leadership genoeg leden die wél aan hele goede mensen komen. Daarnaast zijn er leden die wel degelijk een probleem hebben met het vinden van mensen. Maar dat hebben ze al jaren. Wat hebben zij gedaan? Academies en opleidingscentra opgezet om hun eigen goede mensen te creëren.”

‘Bij Straight-Line Leadership Int. leer je hoe je als leider krachtig leiding geeft’

Doen wat nodig is
Volgens Mandy is het probleem dat de meeste ceo’s en ondernemers vastzitten in een collectief verhaal. “Ze leven in het verhaal dat er geen goed personeel te vinden is, waardoor ze
ook geen goed personeel vinden. Dan heb je de cijfers over de arbeidsmarkt die dat nog eens benadrukken. Onderling bespreken die zakelijk leiders dat ook nog eens met elkaar. Voordat je het weet, hebben we allemaal problemen. Terwijl mijn ervaring is
dat je veel meer kan creëren als je je niet laat meeslepen in dat collectieve verhaal – en gewoon doet wat er nodig is.”

Dat betekent niet dat je de cijfers negeert en je kop maar in het zand steekt. “Je moet niet rondlopen alsof de feiten niet de feiten zijn – en tegelijk ervaar ik dat er veel mensen zijn die geen moeite hebben met goed personeel aan te trekken. Dus die realiteit bestaat ook. Dus dan is de vraag: voor welke realiteit wil je openstaan?”

Weg uit het cirkeltje
De organisatie laat mensen zien waar ze zich onbewust laten meeslepen door de rest van de wereld. “Enerzijds is wat Straight- Line Leadership voor je doet: je wegtrekken uit de collectieve conversatie waar we met z’n allen in vastzitten. We draaien met z’n allen in een cirkeltje. Dus wij laten je zien dat er veel meer in het leven is dan wat de maatschappij je voorschotelt. Anderzijds leert het je dingen over jezelf. Dingen die je misschien niet wil weten. Dat maakt ook meteen duidelijk waarom sommige mensen er niet voor openstaan en direct weerstand ervaren. Ook bij een artikel zoals deze, over een gevoelig onderwerp als de arbeidsmarkt.”

Brutaal eerlijk
De werkwijze van Straight-Line Leadership Int. is direct. Zoals
de naam al doet vermoeden, gaan hun coaches en consultants in een rechte lijn naar de kern. “We zijn ons er heel bewust van dat Straight-Line Leadership absoluut niet voor iedereen is. Het is heel direct en brutaal eerlijk, en we leven in een tijd leven waarin mensen gewend zijn om met fluwelen handschoenen aangepakt te worden. Wij draaien niet rond de pot, en zeggen wat andere mensen jou niet willen zeggen – en ja, en dat wil niet iedereen horen.”

Wij draaien niet rond de pot, en zeggen wat andere mensen jou niet willen zeggen

Mandy is naast managing partner ook actief als coach. “Ik aarzel soms wel om mezelf nog coach te noemen. Er is tegenwoordig een wildgroei aan coaches, van relatiecoaches
tot burn-out coaches. Heel vaak zijn dat geen coaches, maar amateurtherapeuten die zich bezighouden met het helen van het verleden. Ik vind het heel belangrijk om dat onderscheid
te maken: Straight-Line Leadership is coaching, geen therapie. Coachen is het creëren van een nieuwe toekomst; wat er in het verleden gebeurd is, speelt geen rol. We willen niet weten hoe jij geworden bent wie je bent, maar hoe je verder kunt.”

Coachen is het creëren van een nieuwe toekomst

Wat is er nodig?
De aanpak is altijd gericht op de ondernemer. “Wie ben jij
als leider van de organisatie? Want je hele organisatie is een afspiegeling van jouw leiderschap. Als je niet in staat bent
goede mensen aan te trekken, is dat een afspiegeling van jouw leiderschap. Want er zijn wel goede mensen. Alleen het zijn er niet zo veel. En blijkbaar kiezen die voor een ander bedrijf dan die van jou. Dat zegt iets over jouw leiderschap, hoe vervelend je dat ook vindt om te horen.”

Wie ben jij als leider van de organisatie?

De focus van Straight-Line Leadership Int. is nooit externe omstandigheden. “Dat is de allerbelangrijkste kern”, zegt Mandy. “Alle problemen die je als ondernemer hebt, zijn op te lossen door jezelf af te vragen: wat is mijn aandeel hierin? Wie moet ik zijn om dit probleem te tackelen en voorwaarts te bewegen? De vraag is áltijd: wat is er nu nodig?”