Inrichting nieuwe multifunctionele accommodatie Leende gaat van start

Bouwwerkzaamheden zijn klaar

De bouwwerkzaamheden aan de multifunctionele accommodatie (mfa) in Leende zijn klaar. Vandaag heeft aannemer Aarts de sleutel overgedragen aan de gemeente Heeze-Leende. Het bestuur van dorpshuis De Schammert, onderdeel van de nieuwe mfa, nam de sleutel vol enthousiasme aan van wethouder Frank de Win, om te starten met de inrichting. Ook basisschool De Triangel en kinderopvang Korein vinden in de nieuwe mfa straks onderdak.

Wethouder Frank de Win: “Ik ben blij dat de bouw, ondanks alle corona-perikelen, zo snel en goed is gegaan; een groot compliment hiervoor aan Aarts Bouw en hun medewerkers. In september vorig jaar hebben we met heel veel kinderen de eerste bouwhandeling gevierd en vandaag is de oplevering van een geweldig multifunctioneel gebouw. Hier gaan de kinderen van Leende straks naar school of de opvang en zij kunnen hier hun eigen schoolervaring gaan opdoen en zich ontwikkelen; wat een te gekke ruimte om dit te doen! Maar ook veel verenigingen zullen in hun nieuwe thuisbasis niets te kort komen en van hun activiteiten kunnen genieten. En dan de foyer! Wat een uitzicht! Het kan haast niet anders of hier staan binnenkort de eerste inwoners met een kop koffie in de hand of een krantje op schoot door het glas onze toren te bewonderen. Een nu al prachtige plek om elkaar te kunnen ontmoeten en samen van alles te kunnen vieren en beleven. Ik geef dan ook heel graag deze enorme symbolische anderhalve-meter-sleutel aan het stichtingsbestuur. Met hun professionele blik, maar zeker ook hun enthousiasme, verwacht ik dat zij ervoor kunnen zorgen dat De Schammert voor heel veel inwoners een mooi tweede thuis wordt. Ontzettend jammer van de valse start die we nu krijgen vanwege de corona-maatregelen, maar ook daar komen we bovenop en de eerste activiteiten die door mogen gaan staan al in de agenda. En dan kijken we hoopvol naar de toekomst waarin we de opening hopelijk met z’n allen kunnen vieren. Sjir, heel veel succes!”

Weetjes over de mfa

In het centrum van Leende hebben inwoners ruim een jaar bouwactiviteiten gezien van aannemer Aarts-bouw, en zo de mfa zien ontstaan. Hoe leuk is het dan om een aantal feitjes te weten. In dit gebouw zit:

· Meer dan 850 m3 beton

· Meer dan 3000 m2 kalkzandsteen wanden

· Bijna 6000 m2 kanaalplaatvloer

· Ongeveer 150.000 gevel stenen

· 31 kilometer elektriciteitskabel

· Ongeveer 11 kilometer buisleiding en

· 1 kilometer gootleiding.

Ook zijn drie leerlingen bouw afgestudeerd en een leerling bij installateur Tijssens. Ook werkten drie stagiaires mee, en bezochten 15 HBO studenten de bouw.

En tot slot heeft aannemer Aarts ook aan het milieu gedacht. Omdat het kantoor aan de Biesven in Leende staat, is er weinig brandstof verbruikt van kantoor naar de bouw. Wel zijn er per persoon een paar werkschoenen versleten.

Activiteiten in De Schammert

Sjir Rouschop, voorzitter stichtingsbestuur dorpshuis De Schammert: “Ook wij zijn blij met dit mooie gebouw en dat daar in Leende behoefte aan is, blijkt al. De eerste reserveringen zijn al binnen en de gebruikers staan te popelen om te starten. De komende twee weken werken we hard door om te verhuizen én de foyer, vergaderzalen, cultuur- en sportzaal in te richten. Meteen na de opening op 19 oktober vinden alle reguliere activiteiten al plaats. Ook zijn er al een paar evenementen gepland, hoewel we daarbij eerst moeten kijken wat mogelijk is door de laatste aanpassingen van de Corona-maatregelen. Wij hebben er zin in!”

Dat er in Leende grote behoefte is aan het dorpshuis De Schammert, blijkt uit de al bestaande reserveringen. Zodra De Schammert is geopend staan de volgende activiteiten al gepland:

• Turnen, dansen en gymmen voor Olympia;

• Gymmen voor De Triangel en de Berkenschutse;

• Badminton voor 4 verschillende verenigingen;

• Volksdansen;

• Activiteiten van de KBO;

• Sportlessen van 2 personal coaches.

De bibliotheek Dommeldal heeft ook een vestigingspunt in De Schammert, van waaruit zij niet alleen boeken uitleent, maar ook diverse activiteiten organiseert in samenwerking met de Vrienden van de Bieb. Op het programma staat bijvoorbeeld een themabijeenkomst over positieve gezondheid.

Opening De Schammert

Op maandag 19 oktober wordt het nieuwe dorpshuis De Schammert voor de gebruikers opengesteld. Vanaf vandaag tot 19 oktober is het stichtingsbestuur samen met diverse vaklieden erg druk met de inrichting van de bar, de foyer, de bibliotheek, het podium, de sportzaal etc. Ook moeten vóór 9 oktober veel spullen van de oude Meent naar De Schammert verhuisd worden. Want vanaf 9 oktober start het sloopbedrijf met het slopen van het oude Meentgebouw.

Vrijwilligers gezocht

Voor de inrichting en afwerking van het dorpshuisgedeelte tot 19 oktober én hulp bij de diverse activiteiten die daarna gepland zijn in De Schammert zoekt het stichtingsbestuur nog vrijwilligers. Iedereen die mee wil helpen kan zich melden door een mail te sturen naar dorpshuis@deschammert.nl. Het stichtingsbestuur neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.