Partner

30 maart 2023

Innovatie & Duurzaamheid

Ideeën inwoners onmisbaar in Klimaatcontract

Eindhoven en Helmond werken samen aan de EU-missie Klimaatneutrale en slimme steden. Het doel hiervan is om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Maandag 3 april zijn inwoners van Eindhoven aan het woord tijdens de Klimaatconferentie in Dynamo. Het gesprek met inwoners van Helmond staat gepland op 30 maart (Wijkhuis De Fonkel Helmond). Op 14 april is het Transitielab waar samen met experts uit beide steden besproken wordt welke doorbraken en oplossingen we met elkaar gaan uitwerken in het Klimaatcontract.

Klimaatconferentie maandag 3 april
Tijdens de klimaatconferenties krijgen inwoners de kans om mee te denken en te praten. Tijdens interactieve sessies gaan we in gesprek over wat inwoners zien als noodzakelijke oplossingen. Denk o.a. aan ander soort vervoer, minder consumeren, gezondere voeding, minder afval, fijne woonwijken, hergebruik van spullen en anders omgaan met groen en water. Dit om de leefbaarheid in onze groeiende steden te behouden bij een veranderend klimaat. De ideeën van onze inwoners zijn dan ook onmisbaar in het Klimaatcontract.

Inwoners denk en doe mee!
Tijdens de bijeenkomsten met experts, dit jaar op 13 februari en 13 maart, zijn al veel goede ideeën naar voren gekomen over bijvoorbeeld het verminderen van afval, het energiezuinig maken van bedrijventerreinen, het gebruik van duurzame vormen van vervoer, het vergroenen van de stad en het hergebruik van materialen. Graag horen we tijdens de Klimaatconferentie op 3 april van inwoners wat hun ideeën en aanvullingen zijn om Eindhoven klimaatneutraal te maken. Wethouder Rik Thijs (Klimaat en Energie) van de gemeente Eindhoven nodigt vooral mensen uit die nog twijfelen over de aanpak van de klimaatcrisis. “Juist die twijfels willen we graag weten. Het moet een Klimaatcontract worden van én voor alle inwoners.”

Transitielab
Tijdens het Transitielab op vrijdag 14 april in het Speelhuis in Helmond gaan experts uit Helmond en Eindhoven aan de slag om toe te werken naar het Klimaatcontract. Organisaties wordt gevraagd waar zij een bijdrage aan kunnen leveren. Er zijn nieuwe goede projecten in ontwikkeling en al veel mooie bestaande initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Beiden willen we waar mogelijk een plek geven in het Klimaatcontract. Daarnaast vertelt Europarlementariër Mohammed Chahim op 14 april a.s. wat er nodig is om de EU-missie te laten slagen.

EU-missie Klimaatneutrale en slimme steden
Eindhoven en Helmond krijgen vanuit de Europese Unie ondersteuning om de CO2-uitstoot in beide steden versneld te verkleinen en zo bij te dragen aan een klimaatneutraal Europa in 2050.