8 januari 2024

Tech, Ict & SmartInnovatie & Duurzaamheid

IB Data gaat groei versnellen met investering van ECFG en Brink Software

ECFG (via haar investeringsfonds ECFG Ventures III) en Brink Software investeren samen in de volgende groeifase van IB Data. IB Data is de Nederlandse en Belgische marktleider in het leveren van product- en prijsinformatie van bouwproducten. ECFG is als investeerder gespecialiseerd in het begeleiden en financieren van innovatieve bedrijven in de scale-up fase. Voor Brink Software voegt de IB database, met informatie over ruim 250 assortimenten, belangrijke waarde toe aan de calculatieprogramma’s voor de bouw-, infra-, installatietechniek- en vastgoedsector. Beide bedrijven krijgen via hun investering een substantieel (minderheids)belang in IB Data.

Toegang tot actuele product- en prijsinformatie
Brink Software heeft in 2022 de Ibis Artikelen Service geïntroduceerd, waarmee actuele product- en/of prijsinformatie van leveranciers met één druk op de knop toegankelijk is voor elke calculator en werkvoorbereider. Zo kunnen zij sneller producten kiezen en alternatieven vergelijken en daardoor efficiënter en nauwkeuriger calculeren. Deze ‘Ibis Artikelen Service’ is gebaseerd op de database van IB Data. “Brink Software en IB Data vullen elkaar naadloos aan, omdat wij de marktleider zijn op het gebied van calculatiesoftware, waarin veel product- en prijsinformatie wordt gebruikt”, zegt Erik Deiman, directeur van Brink Software. “Verder merken wij dat de toegang tot actuele product- en prijsinformatie steeds belangrijker wordt, door bijvoorbeeld de sterk fluctuerende prijzen en de behoefte aan inzage in de levertijden van producten.”

Duurzaamheidsinformatie
Door toenemende regelgeving, zoals op het gebied van duurzaamheid, moeten bouw-, installatie- en infrabedrijven meer informatie gaan delen met hun opdrachtgevers. “Een andere reden voor onze investering in IB Data is de kans die wij zien om de database van IB Data te gaan uitbreiden met informatie over de milieu-impact van producten”, aldus Deiman. “Als een calculator daar in de aanbiedingsfase al over beschikt, kan deze beter duurzamere keuzes maken. Verder is Brink Software al actief in België en zijn er plannen voor de verkoop van onze software in Duitsland, die naadloos aansluiten op de internationale groeiambities van IB Data.”

Bedrijfsgroei versnellen
ECFG is een investeerder die kansrijke, innovatieve bedrijven met advies, begeleiding, kennis en kapitaal helpt om succesvol verder te groeien. “Wij zien in andere markten, zoals de maakindustrie, al langer de waarde die product- en prijsinformatie kan toevoegen aan de hele waardeketen”, zegt Hans Bloemen, managing director en mede-oprichter van ECFG. “In Nederland is dat voor de installatiesector al beter georganiseerd dan voor de bouw- en infrasector. Door samen met Brink Software te investeren in IB Data denken wij de bedrijfsgroei flink te kunnen versnellen en in lijn daarmee ook de efficiëntie van samenwerken in projecten. Fabrikanten hoeven dan alleen nog maar bij IB Data hun product-, prijs- en duurzaamheidsinformatie te actualiseren.”

Toegang tot de markt
IB Data is met Brink Software gaan samenwerken voor de Ibis Artikelen Service, om toegang te krijgen tot eindgebruikers in de bouwsector. “Wij hebben ervaren dat Brink Software, net als IB Data, een bedrijf is met een mensgerichte cultuur, waarmee het prettig samenwerken is”, zegt Tim Schillemans, commercieel directeur van IB Data. “Ze hebben veel bouwbedrijven, installateurs en GWW-aannemers als klant, die bij het begroten van hun projecten dagelijks behoefte hebben aan onze actuele producten prijsinformatie”. “ECFG is voor ons een belangrijke waarde-toevoegende partner, omdat ze ons begeleiden en mede-financieren om de komende jaren op een pragmatische wijze onze groei te versnellen”, zegt Jop Schillemans, algemeen directeur van IB Data.

Over IB Data
IB Data is in Nederland dé onafhankelijke dataleverancier van bouwmaterialen. Zij werken nauw samen met gerenommeerde fabrikanten op het gebied van databeheer en dataverrijking. IB heeft inmiddels een database met meer dan 250 assortimenten van bouwproducenten opgebouwd. Bij het in Eindhoven gevestigde bedrijf werkt sinds 2004 een team van dataspecialisten aan het actueel houden en verder uitbreiden van de IB database, met als doel de efficiëntie van calculatie- en inkoopprocessen bij bouwbedrijven te helpen verhogen. Meer informatie is te lezen op: www.ib.nl.

Over ECFG
ECFG is een onafhankelijke fondsbeheerder die adviseert, begeleidt en investeert in MKB-bedrijven die actief zijn in het business-to-business segment. De activiteiten zijn primair gericht op het strategisch en financieel ondersteunen van innovatieve, duurzame en veelbelovende bedrijven. Daarnaast bieden de brede basis van ondernemersinvesteerders en het relevante netwerk extra toegevoegde waarde. Sinds de start van ECFG in 2008 heeft het meer dan 400 ondernemers en bedrijven begeleid bij business development, financiering en strategie en meer dan 30 participaties gerealiseerd. ECFG werkt in lijn met de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Het ECFG-team bestaat uit 15 personen en is gevestigd in het centrum van Eindhoven. Meer informatie is te lezen op: www.ecfg.nl.

Over Brink
De basis voor Brink is gelegd in 1972. Momenteel werken er circa 250 mensen vanuit vestigingen in Eindhoven, Rotterdam en Groningen. Brink werkt voor een groot aantal opdrachtgevers, variërend van ontwikkelaar tot eigenaar of gebruiker, van bouw-, infra- en installatiebedrijf, tot lokale, provinciale en rijksoverheden. Brink voorziet opdrachtgevers binnen de gehele keten van advies of management, ondersteuning in projecten. Het dochterbedrijf, Brink Software, is met haar calculatiesoftware, die verkocht wordt onder de merknaam Ibis, marktleider in de bouw- en GWW-sector. Meer informatie over Brink is te vinden op de website www.brink.nl en www.ibis.nl. Informatie over de Ibis Artikelen Service is te vinden op www.ibis.nl/artikelenservice.