Partner

8 december 2020

Zorg en Welzijn

Huisartsen maken zich grote zorgen over ziekteverzuim en werkdruk

Huisartsen maken zich grote zorgen over de continuïteit van de huisartsenzorg de komende maanden. Ze zijn ontevreden over de zorg die ze nu leveren.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), gehouden onder 1600 huisartsen.

"Zorgen over kwetsbare patiënten, de oplopende werkdruk, het eigen team en uitval door verkoudheidsverschijnselen zijn aan de orde van de dag. We moeten er samen voor zorgen dat huisartsenpraktijken overeind blijven en zoveel mogelijk zowel de gewone zorg als coronazorg kunnen blijven bieden", aldus de LHV.

Huisartsen zijn vooral bezorgd over de effecten van de corona-uitbraak op kwetsbare groepen. "In de afgelopen periode hebben huisartsen minder tijd kunnen besteden aan contact met en sociale visites aan ouderen en sociaal zwakkeren".

Testen

LHV-voorzitter Ella Kalsbeek roept op om huisartsen en hun teams sneller te laten testen. Inmiddels heeft het zorgpersoneel voorrang gekregen op coronatesten, maar dat alleen is volgens Kalsbeek niet voldoende, omdat het vaak lang wachten is op de uitslag. Daardoor moeten huisartspraktijken soms helemaal worden gesloten.

Op dit moment is een inhaalslag gaande: patiënten die tijdens de eerste coronagolf een bezoek aan de huisarts uitstelden, gaan met hun klachten nu alsnog naar de dokter. „In combinatie met de gebruikelijke drukte in het najaar, de nieuwe pneumokokkenvaccinatie, de ingewikkelde logistiek rondom de griepprik én de gevreesde tweede golf van de covid-19-uitbraak verwachten huisartsen een extra drukke periode”, constateert de LHV.