Ga terug
Partner

27 november 2020

Zorg en WelzijnNieuws

Het vaccin tegen het coronavirus komt langzaam maar zeker dichterbij.

Een vaccin tegen het coronavirus komt steeds dichterbij. Veel mensen kunnen niet wachten om zich te laten inenten, om zo eindelijk weer terug te keren naar het normale leven. Intussen zijn de voorbereidingen voor het daadwerkelijke inenten in volle gang.

Deze week sloot de Europese Commissie officieel een deal met vaccinmaker Moderna. Het is het zesde vaccin waar de EU recht op heeft zodra het wordt goedgekeurd. Want er zijn afspraken gemaakt met zes vaccinontwikkelaars, waaronder ook Pfizer en AstraZeneca. Als die vaccins zijn ontwikkeld, zal de Europese medicijnautoriteit de vaccins beoordelen op kwaliteit en veiligheid. Dat zal op dezelfde manier plaatsvinden zoals dat altijd gebeurt met vaccins. Bij goedkeuring mogen de vaccins de Europese markt op.

Wie mogen er als eerste gevaccineerd gaan worden?

Zodra er een goedgekeurd vaccin is tegen het coronavirus, zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Het kabinet volgt het advies van de Gezondheidsraad over welke groepen mensen als eerste moeten worden gevaccineerd. Dit zijn ouderen (60-plussers), mensen die tot een medische risicogroep behoren en zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die in direct contact staan met deze groepen worden als eerste gevaccineerd. Als er meer vaccins op de markt komen, kunnen er meer mensen worden gevaccineerd. De vaccinatie is gratis en vrijwillig.

Partner