23 mei 2023

Vastgoed

Het droomhuis van Monique en Paul in San Fulgencio deel 1

Monique en Paul bouwen hun droomhuis in het Spaanse dorp San Fulgencio, aan de Costa Blanca. Samen met UNIQ Projects hebben zij het perfecte stuk grond gevonden en een prachtig ontwerp gemaakt waarin eigen ideeën, de ligging en omstandigheden dusdanig zijn verwerkt zodat het optimaal past bij hun levensstijl en woonwensen.

In een miniserie nemen we u mee in het verhaal van Monique en Paul. We laten zien welke keuzes gemaakt worden, hoe het proces eruit ziet, wat de ervaringen zijn en hoe de samenwerking met UNIQ Projects verloopt.

Voor dit eerste deel zijn we bij Monique en Paul op bezoek gegaan. Tijdens een leuk gesprek, vertelden zij ons over hun avontuur, de stap om naar Spanje te gaan en het ontwerpen en bouwen van hun droomhuis. Want… de 1e steen is inmiddels gelegd!

Kunnen jullie iets vertellen over de komst naar Spanje?
“De wens om een huis te kopen in Spanje bestond al heel lang, al vanaf 2007. We waren al heel erg gewend aan Spanje omdat de Moeder van Monique haar leven in Spanje heeft gewoond. We houden van de vrijheid, ruimte en rust. Het voelt goed. Na een jaar of 10, in 2017, zijn we tijdens een vakantie in Valencia toch maar eens samen met een makelaar die we al kenden gaan kijken in het gebied waar we nu nog wonen (La Marina). Het huis en de omgeving sprak ons gelijk aan. We voelden ons meteen heel senang, het is een prettige woonomgeving. We hadden destijds niet de intentie om meteen te kopen, maar hebben het toch gedaan. De 1e  twee jaar hebben we het huis als  vakantiehuis gebruikt. In 2019 zijn we beide met pensioen gegaan en definitief  geëmigreerd. We vinden Nederland te stressvol en te druk.”

Waarom ontstond de wens na jullie 1e huis in Spanje om een eigen huis in Spanje gaan bouwen?
“Ons eerste huis was een nieuwbouwhuis in een project. Het was een mooi huis, alleen stond het op een klein stukje grond, te klein voor ons. Onze wens was om wat groter te wonen. In de tussentijd hadden we ook nog een appartement gekocht waarvan we dachten dat te gaan verhuren, maar het moment dat het opgeleverd werd, begon Corona. Gelukkig hebben we het snel weer kunnen verkopen en ons huis waarin we woonden ook zodat we wat meer financiële  ruimte hadden om ons droomhuis te verwezenlijken.”

Wat kwam er op jullie af na de beslissing een eigen huis te bouwen?
“We gingen op zoek naar een geschikt stuk grond. Dat is best lastig. Onze wens was om in La Marina een perceel te vinden omdat het ons hier erg goed beviel. We hebben veel gezocht, eerst ‘non urbana’, toen ‘urbana’. Er is veel overleg geweest met Djordy, wat hij van de verschillende stukken grond vond die beschikbaar waren. Djordy heeft daar veel onderzoek naar gedaan. Wat de mogelijkheden waren om grond te kunnen bebouwen. Tot 3 à 4x toe heeft dit proces plaatsgevonden. We hadden deze zoektocht al zo’n beetje opgegeven. Heel toevallig eigenlijk, kwamen we dit stuk grond op dat moment tegen”.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met Djordy en Uniq projects?
“Via kennissen zijn we bij Djordy terecht gekomen. Wat ons aansprak aan Djordy is zeker zijn meertaligheid. Djordy spreekt n.l. Nederlands en Spaans. Dan gaat het allemaal gemakkelijker, bijvoorbeeld in communicatie met de bouwers. Dat is echt heel fijn. En Djordy maakte op ons een hele goede indruk: een goede match!”

Hoe zag de ontwerpfase van jullie woning en de samenwerking met Djordy eruit?
Paul vertelt: “Ik ben een beetje eigenwijs, dus ben in eerste instantie een eigen ontwerp gaan maken. Dat heb ik voorgelegd aan Djordy, die is ook eigenwijs natuurlijk ;), heeft het ontwerp opgepakt en er iets moois van gemaakt.

Dat heeft Djordy heel mooi ingevuld. Waar Djordy heel goed in is, is de vormgeving van het huis als zodanig. Wat hij heel mooi heeft gedaan is gekeken hoe en waar het huis op het plot staat. Dat is uniek en heel mooi.”

“Dit proces was echt een samenwerking: afstemmen van de behoeften, de woonwensen, ontwerpideeën en aansluitend het definitieve ontwerp van de architect. Soms kom je best wat uitdagingen tegen, en kom je er niet helemaal uit, zoals de indeling en inrichting van bepaalde stukken in het huis. Dan moet je samen brainstormen hoe het op te lossen. Het was een intensieve periode waarin we veel met elkaar gedeeld hebben.”

Waar zijn jullie over te spreken tijdens de ontwerpfase?
Wat heeft jullie het meeste geholpen in het visualiseren van het ontwerp naar hoe het er in het echt uit gaat zien?
Monique vertelt: “Ik vond de 3D renders heel mooi om de juiste look en feel te krijgen. Deze spreken mij meer aan dan de virtual reality bril. Daar heeft Paul een beter gevoel bij. Op een 3D foto vind ik de sfeer beter overkomen, je kan ernaar blijven kijken, weer wegleggen en weer opnieuw kijken. Wij zijn wel echte beelddenkers waardoor dit goed werkt met 3D renders. 3D simulatie met virtual reality bril kan heel erg helpen als je bijvoorbeeld niet zo’n beelddenker bent.”

Wat is er speciaal aan jullie woning?
“Ik ben verliefd geworden op deze woning, nu al!”, is het 1e wat Monique zegt.

“Het huis heeft een heel fijn en spannend ontwerp. De woning voldoet aan al onze wensen zodat we er in alle jaargetijden fijn kunnen wonen. Het huis heeft één verdieping want we willen hier oud worden en met de rollator gemakkelijk in en uit te kunnen gaan ;). De
grootte van het plot is prima. Het is niet te groot én we hebben ruimte voor een schuur.

Door het speciale ontwerp, met heel veel glas en transparantie en ook privacy is de woning best wel duur. Maar het is het meer dan waard. Een groot voordeel is ook dat de woning  energieneutraal is. Alle wanden en zelfs het dak is geïsoleerd (wat heel speciaal is voor Spaanse begrippen), we hebben een warmtepomp en zonnepanelen. Het is een woning met een groot rendement.

Het is echt het complete plaatje: dit huis past op dit plot in dit gebied. Het huis ergens anders neerzetten zal niet gaan. Het is echt ontworpen op dit stuk grond in deze environment.”

De 1e steen is gelegd: hoe beleven jullie het bouwproces?
“We ervaren het bouwproces als heel positief en prettig. Om de twee weken is er een bouwvergadering. Alle lopende zaken worden dan afgestemd. We zijn zelf verantwoordelijk voor de bouw en altijd goed voorbereid vóór de bouwvergadering van start gaat. Er wordt goed en duidelijk gerapporteerd door de aannemer. Uiteraard zijn er soms spannende dingen, voornamelijk planning wise: of spullen er wel op tijd zijn zodat alles door kan zoals vooraf gepland. In Plan Perfect hebben we zelf een planning gemaakt, waar de Spaanse bouwer ook mee aan de slag is gegaan. Dat is erg fijn en wel uniek hebben we begrepen voor Spanje.”

Wat is voor jullie het verschil tussen direct een nieuwbouw huis kopen en zelf een huis te ontwerpen en bouwen?
“We wonen straks in een huis welke we echt zelf ontworpen hebben. Het is ons huis, alles wat we erin willen zit erin. Het is net als een kind van je, je ziet het groeien. Je bent er heel emotioneel bij betrokken. Het andere huis hebben we ook zien groeien alleen nu in ons nieuwe huis leg je heel veel van jezelf, dat is in een projectwoning helemaal anders. Dat is niet te vergelijken. Dat is niet helemaal van jou. Nu, door de samenspraak tussen de architect en ons, is er een optimale afstemming om juist de woonwensen goed in te vullen. Dat is heel mooi als je ziet dat dat tot een heel goed en mooi resultaat leidt.”

“Dit wordt een tophuis!” vult Monique aan.

Wat vinden jullie van de samenwerking met Uniq projects?
“De samenwerking is wel Uniek ;)”,  zegt Paul.
“De wijze waarop we gestart zijn, de ontwerpfase met onze woonwensen en ontwerp ideeën zijn door Djordy heel goed verwerkt. Het ontwerptraject is een heel mooi traject geweest met fijne samenwerking en samenspraak. Tussen het ontwerp en het uiteindelijke aanbesteden van de bouw (de besteksfase) is het wat moeilijk geweest, om alle puntjes op de i te zetten. Maar uiteindelijk is dat allemaal goed gelukt met veel begrip en geduld vanuit Djordy.

Nu in de realisatiefase hebben we wederom een hele goede samenwerking met elkaar. We hebben eigenlijk altijd een bouwvergadering die lachend gedaan wordt. Djordy heeft Antonio geïntroduceerd als bouwcoördinator en dat gaat ook heel goed. We leren tegelijkertijd ook heel veel Spaans. Het voordeel is uiteraard dat Djordy ook Nederlands kan, in Spanje is opgevoed en opgeleid. Maar we zijn nu zover dat veel in het spaans gaat. Dit proces beginnen, een huis bouwen in Spanje op deze manier, daar hoef je helemaal niet bang voor te zijn.”

Lees hier deel 2 van deze miniserie