Partner

10 december 2021

Vastgoed

‘GROENER WORDT HET NIET’

Van Happen Containers, met vestigingen in Moerdijk, Eindhoven en Panningen, verhuurt betaalbare containers voor bedrijfsafval, bouw- en sloopafval, dakafval, groenafval, grond, hout en puin. Maar naast afvalinzamelaar transformeert het bedrijf zich meer en meer tot grondstoffenproducent. Want in een circulaire economie bestaat er eigenlijk geen afval, alleen materiaal dat – geheel of gedeeltelijk – kan worden hergebruikt. Van Happen Containers loopt hierin voorop en weet al zo’n 70 procent van de opgehaalde stoffen te recyclen.

Een no-nonsense bedrijf waarin we veel doen en weinig discussiëren, zo omschrijft Manager Marketing en Communicatie Norbert Lax zijn werkgever. “In dit bijna 85 jaar oude familiebedrijf is het duidelijk wat er van je verwacht wordt. Onze business is heel concreet: het verwaarden van wat bedrijven over hebben en dat weer in gebruik nemen, met zo weinig mogelijk verlies van stoffen. Dit door te scheiden aan de bron, of achteraf scheiden op ons bedrijf. Groener wordt het niet: onze auto’s en containers zijn groen én we denken groen. Van burgers wordt verwacht dat ze afval scheiden, dus waarom van bedrijven en instellingen niet?”

“In 2016 hebben we een geavanceerde installatie gebouwd die gemengd afval sorteert in herbruikbare fracties. Achteraf scheiden is efficiënter dan thuis scheiden en het gesorteerde afval naar aparte containers moeten brengen. Steeds meer gemeenten kiezen voor nascheiding. Bovendien hoeft de vrachtwagen maar één keer te rijden. Maar ook bij bedrijven kan het scheiden van afval lonend zijn. Het kan efficiënter zijn om het achteraf te doen. Je ziet bij de jeugd een toenemende interesse voor klimaat en afval. Steeds vaker lopen ze met hervulbare waterflessen in plaats van milieubelastende petflesjes. De samenstelling van het afval zal dus ook veranderen met veranderend gedrag.”

“Ook onze eigen bedrijfsprocessen zijn we voortdurend aan het vergroenen. Soms is dit economisch lastig. Voor een nieuwe elektrische vuilniswagen tel je bijvoorbeeld vier tot vijf keer zo veel neer als voor een gewone vuilniswagen. Tel uit je kosten wanneer je een vloot van 40 stuks moet vervangen. Maar we zijn ook op andere gebieden bezig. Zo zijn we al 15 jaar marktleider in Semi-Cons: semiondergrondse containers die we bij de klant plaatsen. Grote plastic tonnen waar een zak in zit die je eruit kunt takelen. Ze zijn veel goedkoper dan de bekende ondergrondse containers, en de investering voor klant is dus veel lager. Bovendien hoeven we niet zo vaak te rijden naar de klantlocatie, en dat scheelt weer kilometers en dus uitstoot. En onze klanten – campings en vakantieparken, maar ook scholen, instellingen, supermarkten en verzorgingshuizen – zijn er blij mee.”

“De afgelopen decennia heeft Van Happen Containers een ongekende groei doorgemaakt”, weet Marianne van Eijk, HR Manager. “Om verder te kunnen groeien, hebben we behoefte aan nieuwe mensen. Waarom is het leuk om hier te werken? Allereerst: duurzaam doen is hot. Het voelt goed om de wereld beter achter te laten voor toekomstige generaties. Dit zal zeker de jonge sollicitanten aanspreken. We bieden onze mensen ook veel variatie. We hebben bijna net zoveel type wagens als dat er afvalstromen zijn, en onze Semi-Cons staan door het hele land, dus chauffeurs zitten niet gebakken aan vaste routes. Aspirant-chauffeurs leiden we in onze eigen Academy op. Je gaat in opleiding en krijgt meteen een salaris, zoals bij de KMA. Dat is aantrekkelijk voor sollicitanten.

“We doen hier echt moeite om de juiste persoon op juiste plaats te krijgen. Als je nog niet precies weet wat je wilt, kun je aan een functie snuffelen. En als je toe bent aan iets anders, zijn er legio mogelijkheden om bij te leren en door te groeien. We hebben tenslotte ook een containerwerkplaats en onderhouden onze eigen vrachtwagens. Van de 450 man personeel zijn er 230 chauffeur.”“Baangarantie? Die bieden we zonder meer. Nieuwkomers stappen een familiebedrijf binnen waar de mensen elkaar kennen, waar we zorgen voor elkaar. Waar speciale aandacht is voor jou als persoon. Waar je gevraagd wordt: ben je nog happy in je functie? Dit als onderdeel van de wekelijkse gesprekken tussen HR en Logistiek. Van Happen kent geen uitgestippelde carrièrepaden. Je kunt je hier ontwikkelen in een door jou gekozen richting, afhankelijk van je persoonlijke ambities en capaciteiten.”