22 september 2022

Training & Opleiding

Gasverspilling op scholen: een enorme strop voor schoolorganisaties

Dat de energieprijzen de pan uit stijgen is geen nieuws meer. Iedereen heeft er last van en voelt het in de portemonnee. Met de naderende herfst en winter voorzien we enorm hoge rekeningen doordat we moeten gaan verwarmen. Volgens de PO-raad stijgt de energie van veel schoolorganisaties variërend tot 800%!

Ventilatiesystemen niet ontworpen voor reductie virusverspreiding
Het coronavirus heeft de discussie over ventilatie stevig aangewakkerd. Aangezien ventilatiesystemen in schoolgebouwen niet ontworpen zijn met reductie van virusverspreiding in gedachte, is het advies van de overheid om middels geopende ramen de ventilatie te intensiveren zodat de verspreiding van het coronavirus beperkt wordt. Dat geldt voor zowel oude schoolgebouwen als recent gebouwde scholen. Wanneer we dit aankomende herfst en winter weer moeten gaan doen dan leidt dit tot bizar hoge kosten.

Onderzoek naar gasverspilling in de klas
Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat lesgeven met de ramen open zorgt voor een gasverspilling van 6.6 m3/75.9 kWh per lesdag, per klaslokaal. Met de huidige gasprijzen betekent dit dat er € 25,27 per lokaal per lesdag verloren gaat aan deze ‘noodventilatie’. De temperatuur is vervolgens nog maar 16 graden in de klas en dus nog lang niet aangenaam voor de kinderen en leraren.

De oplossing is simpel en doeltreffend
Wanneer we besmettingen willen minimaliseren én gasverspilling willen voorkomen dan zullen we de lucht in de klaslokalen moeten recirculeren én ontdoen van ongewenste vervuilers zoals griep en het coronavirus. Het recirculeren zorgt ervoor dat de lucht dezelfde temperatuur houdt en deze niet opnieuw verwarmd hoeft te worden. Lucht recirculeren en zuiveren van ongewenste vervuilers kan door middel van een luchtreiniger.

Luchtreinigen effectief voor altijd
Het reinigen van de lucht is niet alleen goed om virussen en bacteriën uit de lucht te zuiveren. Een luchtreiniger haalt ook fijnstof, geuren, gassen en pollen uit de lucht. Dit heeft een positieve invloed op de gezondheid van de mensen in de ruimte. Zo ervaren leraren en studenten de omgeving als frisser en ervaren zij minder klachten door allergieën of hoofdpijn. De recirculerende luchtreinigers van Euromate zijn bewezen effectief én energiezuinig. De lucht wordt continu tot wel 99% gezuiverd, terwijl het energieverbruik uitkomt op gemiddeld 1 euro per (les)dag. Naast aankoop zijn er ook flexibele huurmogelijkheden beschikbaar.