Food Pioneers Accelerator is live!

Afbeelding

Maandag 4 november was het kick-off event bij Bodec in het Food Tech Brainport in Helmond. Met een opkomst van ruim 50 bezoekers die allemaal voor een heel specifiek onderwerp kwamen, opschalingsmogelijkheden voor innovatieve voedseloplossingen, mogen we oprecht van een heel succesvol evenement spreken.

De projectpartners, leden van de expertcommissie en Zuid-Nederlandse en Vlaamse ondernemers die productiefaciliteiten bieden en zoeken waren aanwezig. De interesse in het onderwerp van het event was vanaf het begin al te merken aan de gemoedelijke sfeer en het enthousiaste genetwerk van de bezoekers.

Na maanden van voorbereiding was het moment om het project te presenteren aangebroken. Marjan Welvaarts van lead partner BOM opende met het voorstellen van de projectpartners, expertcommissie en te vertellen hoe het project is ontstaan. Food Pioneers Accelerator geeft de verduurzaming van de voedselketen een boost door de opschalingsmogelijkheden van innovatieve voedseloplossingen te verbeteren en versnellen. Zij vertelde onder andere dat verduurzaming vanuit verschillende invalshoeken bereikt kan worden. Bijvoorbeeld door andere ingrediënten te kiezen, beter om te gaan met energie of meer uit reststromen te halen.


Marieke Sopers van Flanders’ FOOD lichtte vervolgens toe hoe het project georganiseerd is. Dat een samenwerking eigenlijk altijd voor beide partijen interessant is en dat er 3 stappen te doorlopen zijn: het realiseren van de match, de subsidieaanvraag en de registratie als later toetredende partner.

Vervolgens kwam onze gastheer Frank de Boeuff van Bodec aan het woord die haarfijn kon uitleggen waarom het moment van opschalen zo cruciaal is voor het succes van een start-up. Financiering is nodig om een productielijn op te zetten om een innovatie naar de markt te brengen. Financiers willen graag bewijs hebben dat het product afzet gaat vinden. Een vicieuze cirkel die Food Pioneers Accelerator kan helpen doorbreken door een flexibele productiepartner te vinden voor de opschalingsfase. Wanneer het product succesvol genoeg is om de productie in eigen beheer te nemen is het proces met behulp van de kennis en ervaring van die productiepartner al geoptimaliseerd.


De formule van LIVEKINDLY Collective werd gepresenteerd door Thomas van der Kamp. Zij bieden een zeer breed inzetbaar “menu” voor vleesvervangers dat zij helemaal kunnen afstemmen op de wensen van hun afnemers. Vervolgens stal Frank Nouwens van BeefyGreen de show met hun succesverhaal en worstenbroodjes zonder vlees. Eén van de vele voorbeelden waarbij het restproduct van de oesterzwammenteelt, de steeltjes, een uitstekende vleesvervanger is. BeefyGreen heeft steun ontvangen van Interreg project Food from Food dat veel raakvlakken heeft met Food Pioneers Accelerator. Hij drukte iedereen op het hart dat steun echt het verschil kan maken.

Na een kleine pauze gingen de aanwezigen onder begeleiding van de projectpartners in wisselende kleine groepjes met elkaar in gesprek. De aanwezigen kregen een kans om hun businesscase te pitchen en persoonlijk kennis te maken.

Vrijblijvend werd er een rondleiding gegeven door één van de productiehallen van Bodec waar het overgrote deel van de groep dankbaar gebruik van maakte. Als afsluiter was er de gelegenheid om verder te netwerken onder het genot van een drankje en heerlijke hapjes. Als geïnteresseerden kwam iedereen binnen en als bekenden ging iedereen weer naar huis. Het was een geslaagd evenement om de livegang van Food Pioneers Accelerator in te luiden.