11 september 2023

Innovatie & Duurzaamheid

FEM-START biedt vrouwelijke ondernemers droomstart!

Deelnemers FEM-START Up Awards maken kans op 100.000 euro investeringsgeld

Slechts 0,6% van al het venture capital in Nederland gaat anno nu naar vrouwelijke ondernemers (Bron: Techleap). Dat het slecht gesteld is met de financieringskloof is duidelijk, en dat er geen verbetering zichtbaar is, is ronduit teleurstellend. Op het moment is er zelfs een daling waarneembaar; in 2020 werd in ieder geval nog 1% in ‘vrouwelijke’ ondernemingen geïnvesteerd. Het was aanleiding voor FEM-START om ambitieuze vrouwelijke ondernemers aan te moedigen een eigen start-up te lanceren én te laten groeien. Dat doet de organisatie najaar 2023 door middel van een start-up competitie. De winnaar van de competitie ontvangt een investering van maar liefst 100.000 euro in haar bedrijf. Met dank aan Antler, een innovatieve wereldwijde startup-generator en venture capitalist.

‘Het blijft wonderlijk dat er zo weinig in vrouwelijke ondernemers geïnvesteerd wordt.’ zegt Marian Spier (co-founder en CEO FEM-START). ‘Want bedrijven die opgericht zijn door vrouwen genereren uiteindelijk hogere inkomsten dan hun collega’s. Dit alleen al zou vrouwelijke ondernemers interessanter moeten maken voor investeerders. Bovendien is ook nog eens bewezen dat meer funding voor vrouwelijke ondernemers een positieve impact heeft op de gehele economie en dus maatschappij. Het is dus hoog tijd dat we de investeringswereld openbreken en inclusiever maken.’ Saskia van den Ende (Directeur van Antler): ‘Het start-up ecosysteem in Nederland moet echt diverser. Deze competitie biedt vrouwelijke ondernemers een platform waar zij hun bedrijf kunnen pitchen, waar ze deskundige begeleiding en ondersteuning ontvangen en die hen financiering oplevert of de kansen op venture capital funding aanzienlijk vergroot.’ 

Join the FEM-START Up Awards en maak kans op een investering van 100.000 euro
Vrouwelijke ondernemers kunnen hun start-up opgeven voor de FEM-START Up Awards vanaf 14 juni 9:00 uur CET tot 15 september 17.00 uur CET via www.fem-start.com. Een panel van juryleden buigt zich over de selectie voor de pre-pitches, die in Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam plaatsvinden en van waaruit 5 finalisten worden geselecteerd. De finale van de FEM-START Up Awards - Powered by Antler vindt plaats op 3 november, waar de finalisten hun zakelijke ideeën in het Engels zullen presenteren aan een panel van experts uit de venture capital en startup wereld. De winnaar krijgt een investering in haar bedrijf van 100.000 euro, de 2e prijs is een reis naar Sillicon Valley.

Over FEM-START
FEM-START is het eerste platform in Nederland dat onderwijs, mentorschap en een community biedt met als doel de financieringskloof voor vrouwelijke ondernemers te overbruggen. Zo biedt het online lessen waarin alle elementen van de verschillende typen financiering worden behandeld. Maar ook helpt het platform bij het voorbereiden van een investeringsaanvraag bij venture capital organisaties. Daarnaast kunnen ondernemers via FEM-START onderdeel worden van een gemeenschap die inmiddels bestaat uit meer dan 800 + ambitieuze vrouwelijke ondernemers. Hiermee bouwt FEM-START aan een duurzaam ecosysteem van door vrouwen geleide bedrijven. FEM-START is opgericht door Simone van Bijsterveldt, Sandra van der Pal, Ellen Tacoma en Marian Spier. De missie van FEM-START: meer dan 100.000 vrouwen onderwijzen op het gebied van het ophalen van funding en daarmee uiteindelijk de financieringskloof dichten. www.fem-start.com

Over Marian Spier
Marian Spier (CEO FEM-START) is als een van de toonaangevende vrouwelijke sociaal ondernemers in Nederland gepassioneerd over het creëren van positieve sociale verandering en het zichtbaar maken van vrouwen die uitblinken in het bedrijfsleven. In 2018 ontving ze een Business Angel Award van de Europese Unie voor haar werk met de TEDxAmsterdamWomen StartUp Awards; een prijs die wordt uitgereikt aan een vrouw die een positieve invloed heeft gehad op de Early Stage Investment arena. Marian zette in 2020 haar werk en passie voort door FEM-START te lanceren, waarmee ze streeft naar een duurzame omgeving voor door vrouwen geleide startups in Nederland en daarbuiten.