4 april 2023

Training & Opleiding

Eerste hulp paraat: Hoe belangrijk is een BHV-cursus?

Ieder bedrijf in Nederland moet minstens één BHV’er (bedrijfshulpverlener) hebben, maar wat doet de bedrijfshulpverlener eigenlijk? En is een BHV’er hebben nou echt belangrijk? Zeker weten, in dit artikel leggen we je uit hoe het zit en waarom het volgen van een BHV-cursus heel erg belangrijk kan zijn.

Een BHV’er zorgt ervoor dat er bij geval van nood op een zo goed mogelijke manier wordt gehandeld. Denk bijvoorbeeld aan wanneer er brand uitbreekt. Een BHV’er weet bij een beginnende brand hoe hij deze kan blussen. Ook kan een BHV’er op een gestroomlijnde en veilige manier het gebouw ontruimen. Dit is niet het enige wat een bedrijfshulpverlener kan, ook bij medische noodgevallen weet een BHV’er wat hij moet doen.

BHV’ers zijn dus heel erg belangrijk om te hebben binnen en buiten organisaties. Iemand die een BHV cursus heeft gedaan weet precies hoe een slachtoffer gereanimeerd moet worden, verband moet worden aangebracht en kan assisteren bij nog veel meer levensreddende acties. In de BHV cursus leer je ook hoe er gecommuniceerd moet worden tijdens een noodgeval. Communicatie is een extreem belangrijk deel van hulpverlening en gaat vaak fout zonder de juiste kennis. Een BHV cursus duurt in de meeste gevallen twee dagen waarin alle verschillende onderwerpen aan bod komen.

Is het volgen van zo’n cursus eigenlijk wel nodig? Het is natuurlijk niet verplicht voor iedere Nederlander om dit soort cursussen te volgen, maar nuttig is het zeker wel. Ieder jaar worden er ongeveer 8000 reanimaties buiten het ziekenhuis uitgevoerd, dit zijn meer dan 150 reanimaties per week! Hoewel de kans klein is dat je ooit iemand moet gaan reanimeren is het dus wel heel erg nuttig om te weten hoe je dit moet doen. De kans dat iemand verband nodig heeft is natuurlijk wel veel groter, dan is het heel erg fijn als je weet wat je moet doen!

Sinds augustus vorig jaar zijn de regels veranderd over het volgen van cursussen die verplicht worden door de werkgever. Voor augustus 2022 moest de werknemer in sommige gevallen meebetalen aan de cursussen, maar dit mag niet meer. Moet jij dus een cursus tot BHV’er volgen voor je werkgever? Dan kost je dit tegenwoordig niks meer. Des te meer reden om bij jouw werkgever te checken of jij een BHV cursus mag volgen.

Iedere werkgever is verplicht goede bedrijfshulpverlening te organiseren en in dit kader één of meer BHV'ers aan te wijzen. Het aantal BHV’ers is afhankelijk van de grootte en risico’s van de organisatie. Het is raadzaam om bij jouw werkgever te checken hoeveel gecertificeerde BHV’ers er binnen jouw bedrijf zijn. Is dit een stuk minder dan de richtlijn? Dan kan het slim zijn om dit aan te kaarten bij jouw werkgever. Het is sowieso een goed idee om bij jouw werkgever te informeren wie de BHV’ers zijn zodat jij in geval van nood geen paniek hoeft te hebben en weet wie je kan aanspreken voor (medische) hulp.