5 september 2022

Zorg en Welzijn

Eerste editie Zorgvriendenweek; daar heb je vrienden voor

De Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) maakt de zorg in het ziekenhuis net een beetje prettiger. Zij zorgen voor extra’s die niet uit het ziekenhuisbudget betaald kunnen worden, maar het verblijf in een ziekenhuis wel een stuk aangenamer kunnen maken. Denk daarbij aan rustgevende kussens, hometrainers met videobeelden en een speeltoren voor kinderen. De Vrienden dragen bij aan fijne patiëntenzorg door het financieren van dit soort initiatieven. In de week van 5 tot en met 9 september is de eerste landelijke ‘Zorgvriendenweek’ waarin Vriendenstichtingen en onderzoekfondsen aandacht vragen voor het werk dat ze doen.

InmuRELAX kussen
Een mooi voorbeeld van een Vriendenproject is het InmuRELAX kussen. Het lijkt een gewoon kussentje, maar als je goed luistert hoor je een rustgevend muziekje. En als je het kussen vastpakt voel je een zachte trilling. Dit heeft een kalmerend effect. Door de vorm, kleuren en de stof worden de zintuigen gestimuleerd. De afdeling Geriatrie van het Jeroen Bosch ziekenhuis kon via de Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis twee kussentjes aanschaffen. De kwetsbare ouderen op de afdeling, mensen met dementie of hersenletsel, worden er rustig van. Het geeft ze een gevoel van geborgenheid. Een verpleegkundige van de afdeling vertelt: “Een van onze patiënten vraagt zelf om het kussentje als hij onrustig is. Hij pakt het dan met beide handen vast, legt het op zijn buik of naast zich in bed en wordt meteen rustig”.  

Maar de Vrienden doen veel meer. Zij zetten zich ook in voor praktijk- en patiëntgericht onderzoek. Dit onderzoek heeft vaak direct effect op de behandeling en de kwaliteit van leven van onze patiënten. Daarnaast zijn er Vriendendiensten: een groep enthousiaste vrijwilligers staat elke dag klaar om vragen over het digitale patiëntendossier te beantwoorden en om mensen te helpen die moeite hebben met het lezen en begrijpen van een patiëntfolder of brief.

Eerste editie van de landelijke Zorgvriendenweek
Veel Nederlandse ziekenhuizen hebben een eigen onderzoekfonds of vriendenstichting die zich inzet om extra voorzieningen en onderzoek mogelijk te maken. Samen namen ze het initiatief voor een jaarlijkse Zorgvriendenweek. In de campagneweek van 5 tot en met 9 september laten vriendenstichtingen en onderzoekfondsen zien wat zij betekenen voor de patiëntenzorg in hun ziekenhuis. Zo ontstaat meer bekendheid en bereiken ze nieuwe bedrijven en particulieren die hen willen steunen.

Maandag 5 september staat Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis van 10.00 tot 15.00 uur op de Boulevard van het JBZ. Geïnteresseerden kunnen projecten van de stichting bekijken en uitproberen, zoals het InmuRELAX kussen. Ook is er een virtual reality bril en de Qwiekup, een apparaat dat prachtige beelden projecteert om kinderen én volwassen af te leiden als ze een vervelend onderzoek moeten ondergaan.