Partner

7 januari 2021

Zorg en WelzijnNieuws

Eerste coronavaccin is toegediend

De 39-jarige verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri is woensdag rond 8.45 uur als eerste Nederlander ingeënt met een coronavaccin. Op de priklocatie in Veghel kreeg ze het Pfizer-vaccin toegediend.

De eerste flesjes met het coronavaccin van Pfizer vertrokken dinsdagavond vanuit de opslag in Oss richting Veghel, twee dagen eerder dan gepland.
Nederland is het laatste EU-land dat begint met vaccineren. De Jonge heeft toegegeven dat we eerder hadden kunnen beginnen. "We zijn onvoldoende wendbaar gebleken", zei hij hierover. Het zorgde voor forse kritiek vanuit de Tweede Kamer.

Elkadiri, voor de eerste vaccinatie gevraagd door haar werkgever, werkt in verpleeghuis Het Wereldhuis in Boxtel. Vooraf zei ze wat zenuwen te hebben. "Maar het voelt enorm goed. Eindelijk gaat de vaccinatie nu van start. We kunnen straks weer terug naar normaal." Meteen na Elkadiri werden drie van haar collega's ingeënt. Ziekenhuizen beginnen woensdag met het vaccineren van hun medewerkers in de acute zorg. Ook ambulancepersoneel kan vanaf woensdag worden ingeënt.

Vanaf volgende week alle GGD-priklocaties open

Vanaf vrijdag wordt ook geprikt in Rotterdam en Houten en vanaf maandag zijn ook priklocaties in Amsterdam, Drenthe en Den Haag geopend. "Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins", aldus het ministerie van Volksgezondheid.

In de afgelopen twee dagen hebben 59.608 mensen al een afspraak gemaakt om te worden ingeënt tegen het coronavirus. Ze hebben niet alleen de eerste afspraak ingepland, maar ook al een afspraak voor de herhaalprik die over een paar weken nodig is, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Kan ik ziek worden van de vaccinatie?

De meest voorkomende bijwerkingen van het Pfizer-vaccin, dat als eerste wordt gebruikt, zijn volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) roodheid, pijn en zwelling op de prikplek. Dat is vergelijkbaar met veel andere vaccinaties, zoals de griepprik.

Spierpijn en gewrichtspijn kunnen ook voorkomen, net als vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en verhoging. Deze bijwerkingen zijn volgens het CBG mild en verdwijnen na een paar dagen.

Er is daarnaast een mogelijkheid dat er onbekende bijwerkingen optreden, zoals een zeldzame allergische reactie, maar die kans is volgens het ministerie heel klein.

De griepachtige bijwerkingen krijg je volgens hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond omdat je immuunsysteem wordt geactiveerd door het vaccin. Je kunt door de inenting geen corona krijgen, omdat er maar een heel klein deeltje van het virus wordt gebruikt in het vaccin.

Kan ik na de vaccinatie nog corona krijgen?

Ja, dat kan, meldt het RIVM. Maar ruim 90 procent van de mensen die het Pfizer-vaccin krijgen is vanaf zeven dagen na de tweede vaccinatie beschermd tegen corona. Het Pfizer-vaccin krijg je in twee delen. De tweede vaccinatie krijg je 21 dagen na de eerste prik.

De kans dat je corona krijgt na vaccinatie is dus klein en het ziekteverloop is volgens het RIVM minder ernstig. Het blijft daarom belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona. Ook als je gevaccineerd bent.