Ga terug

16 september 2019

Training & Opleiding

Eerste Blockchain professionals afgestudeerd

Sinds 4 september mogen 9 gelukkige studenten zich Blockchain Professional noemen; zij namen die dag hun diploma aan van Paul Bessems, programmaleider en voorzitter van Weconomics Foundation. De deelnemers volgden het eerste Certified Blockchain Professional Program en zijn hiermee in staat om organisaties op digitaal vlak te transformeren in bedrijven van de toekomst waarin datalogistics leidend wordt in het bedrijfsproces.

Er is een groeiende behoefte aan goed opgeleide blockchain professionals. Het reguliere onderwijs en bestaande trainingsbureaus voorzien hier nog onvoldoende in. Bij blockchain wordt al snel gedacht aan blockchain developers, maar alvorens te starten met programmeren moet je goed nadenken over de ‘organisatie’ waarbinnen een blockchain wordt toegepast. Blockchain kent per slot van rekening een decentrale structuur en is daarom niet zinvol toe te passen binnen de muren van centraal georganiseerde bedrijven en overheden. Het effectief toepassen van blockchains vraagt om het loslaten van dogma’s, perspectiefverandering en het ontwikkelen en implementeren van specifieke organisatiemodellen. Dit staat centraal in het Certified Blockchain Professional Program.

Samenwerking

Van februari t/m juli 2019 volgden 12 deelnemers het programma dat is opgesteld door Weconomics en samen met Logistics Community Brabant werd uitgevoerd. Naast een theoretisch kader zijn deelnemers ook nadrukkelijk aan de slag gegaan met een ontwerpopdracht die werd afgesloten met een miniconferentie. Op 20 september 2019 start een nieuw programma waarvoor geïnteresseerden nog kunnen aanmelden. Het programma is bedoeld voor blockchain leads, organisatie-ontwerpers, business developers, innovatiemanagers, consultants, IT-architecten, researchers, marketing-, finance-, legal-, fiscal, facility- en HR-professionals. Het programma duurt een halfjaar waarin deelnemers één dag per week opleiding krijgen en vier dagen per week ervaring opdoen binnen een project, organisatie of startup.

Ervaringen

Koen Voogt - Trainee Data Analyse bij Otentic Logistics: "Door de interactieve lessen, hechte groep medestudenten en interessante (gast)docenten heb ik dankzij deze cursus veel geleerd. Naast dat je de ins en outs van Blockchain leert kennen, wordt er ook stil gestaan bij wat de impact van Blockchain kan zijn op bedrijven, maar ook de maatschappij. Data is tegenwoordig enorm belangrijk, deze cursus heeft mij dan ook geleerd over het belang van verantwoordelijk en efficiënt omgaan met deze data. Met behulp van Blockchain is dit mogelijk."

Nominatie

Onlangs heeft ICT-vakblad Computable tien opleiders genomineerd voor de Computable Awards 2019. Het Certified Blockchain Professional Program is één van de genomineerden. Reden van de nominatie is omdat het programma vooral kijkt naar de ontwerpkant van de toepassingen en iet alleen naar de software- en ontwikkelkant. Op 29 oktober a.s. wordt de uitslag bekend gemaakt, stemmen kan nog tot 6 oktober.

Gerelateerd