28 februari 2023

Training & Opleiding

Een witte duif vliegt naar het NRE-terrein, nieuwe identiteit voor talenschool Una Paloma Blanca

Na zes jaar verhuist talenschool Una Paloma Blanca van de kelder van een kantoorgebouw aan de P. Czn. Hooftlaan naar een gloednieuw pand aan de Gashouder op het NRE-terrein in Eindhoven.

De kelder had weinig weg van een schoolgebouw waar buitenlandse cursisten leren de Nederlandse taal te spreken. Tafels met een kleedje, een bankstel met vloerkleed in een andere lesruimte. Maar er was weinig daglicht en met het groeiende aantal cursisten en docenten werd het te krap, vertelt oprichter Antonio Gutierrez Rubio.

Van muziekles naar taalles
De naam van de talenschool Una Paloma Blanca is ontleend aan de hit van de George Baker Selection uit 1975. ,,In Spanje kent iedereen het als een vrolijk liedje”, aldus Gutierrez Rubio. Zelf kwam hij als slagwerker en muziekdocent naar Nederland, maar merkte dat hij daar niet van kon leven. Taallessen die hij samen met een vriendin verzorgde, sloegen wel aan.

Inmiddels telt het instituut 42 docenten en 2500 cursisten. Veel van hen zijn buitenlanders die Nederlands willen leren. Maar ook voor andere talen kunnen ze terecht. Voor de lessen Nederlands heeft de ondernemer met zijn docenten de lesmethode Let’s go dutch! ontwikkeld, naar de richtlijnen van het Common European Framework of Reference for Languages ,,Met de Italiaan Francesco als hoofdpersoon.

Taal maar ook cultuur en humor
Ook hij is nieuw in Nederland en met alleen in het begin een Engelstalige introductie neemt hij de cursisten in het Nederlands in vier delen mee op zijn ontdekkingsreis in Eindhoven. ,,Zo leren ze niet alleen de taal, maar ook de cultuur, zoals uitdrukkingen, humor, koningsdag en wat je doet bij een verjaardag. Daarbij gaat het vooral om het spreken en lezen. Ze willen gemakkelijk met Nederlanders kunnen omgaan.” Nederlanders zijn vaak bereid in het Engels te praten, maar als buitenlanders in een groep in de minderheid zijn, gaan wij snel weer over in onze moedertaal.

Herontwikkeling NRE-terrein klaar
Vanaf 1 januari zit Una Paloma Blanca in een duurzaam pand aan de Gashouder op het NRE-terrein. Met de ingebruikname is de herontwikkeling van het terrein waar ooit de Eindhovense nutsbedrijven zaten, voltooid.

Behalve aan de talenschool biedt het gebouw The Body Building onderdak aan twee woningen met werkstudio’s, een bovenwoning met dakterras en een atelier. Binnen is het een halve maand voor de opening nog een rommeltje. Maar terwijl het buiten vriest, is het er lekker warm. ,,Toch staat de warmtepomp nu niet aan”, zegt Gutierrez Rubio. ,,Het is heel goed geïsoleerd. Met blokken hennep van 30 centimeter dik, hout en stucwerk.”

Nieuwe identiteit
We hebben het grootste deel van 2022 gewerkt aan een "geheim" project dat hopelijk bepalend zal zijn voor de komende jaren. We kunnen u nu eindelijk ons langverwachte nieuws presenteren - een nieuwe plek, een nieuwe naam, een nieuwe identiteit!

Ons nieuwe logo wil nauwkeurig weergeven wie we zijn, wat we willen en waar we de komende jaren naar zullen streven. Nieuwe hoofdstukken vereisen een nieuwe aanpak!

Leuk, snel, efficiënt is nog steeds ons motto. Maar nu hebben we de funk meegenomen. Kleurrijk, speels, spraakzaam. Dit nieuwe hoofdstuk zal zich richten op diversiteit in het leren van talen, gemeenschap en een moderne kijk op hoe we leren.

Nieuw logo
Visueel wilden we een strak logo, een vlagachtige aanwezigheid en al onze boodschappen in één keer!

Una Paloma Blanca blijft dicht bij elkaar door verschillende visuele lijnen, allemaal verschillend in grootte en kleur, maar met iets speciaals gemeen - het zijn allemaal tekstballonnetjes, maar toch behouden ze hun individualiteit, hun eigen stem. Een die we graag willen horen.

Het logo wordt ondersteund door het geweldige lettertypeontwerp van abc dinamo, met een eigen diatype rond. Stevig, vriendelijk, gebogen op alle juiste plaatsen, en vooral (bij het leren van talen) zeer communicatief.

We zijn zo blij dat we dit nu kunnen uitbrengen! Dit is de toekomst die we bij UPB willen opbouwen - iedereen krijgt een plaats aan tafel bij onze hub, iedereen krijgt een stem, en iedereen kan een nieuwe taal leren!

Onze taal leer hub is aan, en wij zijn er klaar voor!

Verbindingskracht
De drijvende kracht achter Una Paloma Blanca? Antonio weet het zo: ‘’Una Paloma Blanca is niet een plek waar we alleen taalles geven, maar een plek waar we samen komen.’’ Deze visie resoneert met veel internationals in Eindhoven. Antonio legt uit: ‘’Veel van onze klanten zijn internationals. Ze zijn hier vaak in een nieuwe omgeving en kennen nog niemand. Dat kan heel moeilijk zijn. Doordat we als Una Paloma Blanca focussen op het maken van connecties bieden we eigenlijk iets heel waardevols.’’ UPB Language hub weet hun klant precies te bieden waar ze het meest behoefte aan hebben tijdens het settelen op hun nieuw plek en dat is verbinding.