20 april 2022

Transport & Logistiek

Duurzamer transport: deze leverancier zet reuzenstap in vergroening wagenpark.

Totaalleverancier Carel Lurvink heeft de bestelbussen vervangen door 100 procent elektrische bussen. Later dit jaar volgen nieuwe vrachtwagens die rijden op HVO100 diesel. Dankzij deze vergroening van het wagenpark verkleint de Enschedese organisatie de CO2-footprint in 2022 met maar liefst 99 procent. Van 780.000 naar 6500 kg CO2-uitstoot per jaar. Zo zetten zij een volgende stap in het verduurzamen van het transport.

Elektrische bestelbus speciaal ontwikkeld voor rijden in steden

Samen met Nijwa Zero heeft totaalleverancier en kennispartner voor een schone en veilige werkomgeving Carel Lurvink gekeken hoe zij hun wagenpark kunnen verduurzamen en welke elektrische bestelbus het meest geschikt is voor het bezorgen van de bestellingen bij hun klanten. Uiteindelijk is gekozen voor de Maxus eDeliver 9. Een bestelbus die speciaal ontwikkeld is voor het rijden in steden, met een actieradius tot ruim 350 kilometer. Daarnaast zijn de laatste leaseauto’s vervangen door elektrische auto’s. Nu rijdt ook het volledige salesteam 100 procent elektrisch.

De volgende stap is de overgang naar HVO100-diesel als brandstof voor alle vrachtwagens. HVO100 is een duurzame, fossielvrije brandstof voor dieselmotoren, die wordt gemaakt uit plantenresten, afval- en restgrondstoffen en ander organisch materiaal. Het gebruik van HVO100 zorgt voor bijna 90 procent minder CO2-uitstoot.

Minder kilometers voor dezelfde hoeveelheid goederen

Carel Lurvink is al een aantal jaar bezig met het verduurzamen van het transport. Een van de eerder genomen stappen is het optimaliseren van de bezettingsgraad van de vrachtwagens van 77 procent in 2020 naar 81 procent in 2021. Voor nog meer laadvolume worden op korte termijn de citytrailers vervangen door zogenaamde double stock varianten. Met een extra ‘verdieping’ in de trailer kan de organisatie extra veel goederen vervoeren. Door het beter benutten van de vrachtwagens maakt Carel Lurvink minder kilometers om dezelfde hoeveelheid goederen te vervoeren en stoten ze ook weer minder CO2 uit.

Minder vervoersmomenten en enorme tijdsbesparing

Het bedrijf is aangesloten bij Cross & Care Logistics (C&CL), een samenwerking tussen verschillende leveranciers voor zorginstellingen. De goederen van al deze leveranciers worden in één levering bezorgd. Dit levert niet alleen minder vervoersmomenten en dus een sterk verminderde CO2-uitstoot op, maar ook een enorme tijdsbesparing bij de zorginstellingen.