Partner

16 juni 2021

Innovatie & Duurzaamheid

Duurzaam predicaat voor Gloriosa Bloemen in Eindhoven

De Eindhovense bloemenzaak Gloriosa Bloemen, gevestigd in het Catharina ziekenhuis, heeft het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist oftewel ‘sustainable florist’ behaald. De inkoop van de bloemen en planten en de bedrijfsvoering zijn daarmee gegarandeerd duurzamer. Sinds afgelopen maand prijkt het certificaat op de toonbank bij bloembinder en eigenaar Peter Peelen.


“Certificeren wordt steeds belangrijker naar het bedrijfsleven toe”, aldus Peelen, die onder meer bezorgt in Eindhoven, Best, Veldhoven, Oirschot, Son, Breugel, Liempde en Sint-Oedenrode. “Bedrijven vragen steeds vaker een keurmerk en ik vind het belangrijk dat ik dit kan overleggen. Hiermee kan ik garanderen dat ik verantwoord bezig ben en faciliteer ik in duurzamere inkoop.” Maar dat is niet de enige reden waarom Peelen is gecertificeerd. De bloemist is aangesloten bij het landelijke bloemistencollectief FloraNL. Zakelijke klanten kunnen makkelijk via hun online systeem bestellen. Bovendien hebben alle aangesloten bloemisten de intentie zich te certificeren voor de Barometer, waardoor een landelijk netwerk van gecertificeerd duurzame bloemisten op poten wordt gezet.


Peelen was duurzamer bezig dan hij dacht. “Eigenlijk hoefden we niet zoveel te veranderen, behalve schoonmaakmiddelen met een EKO-label aanschaffen en alle inkoop administreren. LED-verlichting, duurzamer verpakkingsmateriaal, groene energie en dergelijke was allemaal al geregeld.”

Het percentage duurzamere bloemen en planten is getoetst op zo’n 30 procent. Bijna het dubbele van de benodigde hoeveelheid voor het behaalde bronzen certificaat van Gloriosa Bloemen. Bovendien weet de bloemist dat het inkooppercentage duurzamere bloemen in zijn winkel in de toekomst omhoog gaat. Het aanbod bloemen en planten op de veilig vindt hij over het algemeen wel teleurstellend, zeker als je het vergelijkt met het aanbod van vroeger. Dertig jaar geleden, toen Peelen zelf achter de klok zat, kwam er veel meer handel voorbij. “Het zou verder helpen als groothandels duidelijker vermelden welke bloemen en planten een duurzaam keurmerk hebben. Ik zie pas op de factuur of het EKO/Biologisch, MPS-A(+), Fairtrade/Max Havelaar en On the way to Planetproof (Millieukeur) is. Hierdoor is het lastig gericht in te kopen. Online is dit beter gelukkig.”

Peelen vindt dat iedereen bewuster bezig mag zijn. Dat begint bij de kleine dingen: “Bijvoorbeeld niet voor 10 uur laten bezorgen als het in de middag pas nodig is. Dan hoef ik er niet speciaal voor te rijden. Het kan gewoon niet doorgaan zoals het nu doorgaat. In het belang van het milieu.”