12 april 2023

Financieel & Juridisch

Dit is waarom je een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet afsluiten

Ben je werkzaam als zzp’er? Dan heb je vast wel eens van een arbeidsongeschiktheidsverzekering gehoord. Dit is een verzekering die steeds vaker door zelfstandigen wordt afgesloten. De verzekering dekt gemis aan inkomen dat ontstaat wanneer je jouw werk niet meer kunt uitoefenen. Een belangrijk gegeven. Als zzp’er kan je immers niet terugvallen op een werkgever of contract. Als je niet werkt, kun je in principe ook geen inkomen meer verwachten. Dit kan enorme financiële gevolgen hebben. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt dan ook afgesloten om dit te voorkomen.

Toch zijn er ook nog genoeg zzp’ers die niet over een dergelijke verzekering beschikken. Misschien behoort jij ook (nog) wel tot deze groep. Daarom is het zo belangrijk dat hier meer over verteld wordt. Want welke kosten worden eigenlijk gedekt bij een AOV? En waarom is het zo belangrijk dat je deze verzekering wél afsluit?

Waarom is het slim om een AOV af te sluiten?
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering treedt dus in werking ter vervanging van het inkomen dat je misloopt door ziekte of een ongeval. Het grootste nadeel van deze verzekering is dat het niet goedkoop is. Dat houdt veel zzp’ers dan ook tegen om deze af te sluiten. Bovendien lijkt de kans dat je iets gebeurt heel klein. Maar wat nou als er wel iets gebeurt? Bijvoorbeeld een ongeval op het werk of als je plotseling ernstig ziek wordt? Dit heb je zelf niet in de hand. Het is plotseling. En ineens valt al je inkomen weg. Kan jij dan nog wel rondkomen? Waarschijnlijk niet. Hoewel de kans dus erg klein lijkt, zit je wel direct in de problemen als het ontstaat. Daarom zo slim om een AOV af te sluiten.

In sommige sectoren is dit wel belangrijker dan in andere. Doe je bijvoorbeeld voornamelijk zittend werk? Dan is de kans groot dat je dit lang kunt volhouden en zelfs bij ziekte of blessures nog wel even door kan. Maar wat als je in de bouw werkt? En je op je vijftigste arbeidsongeschikt raakt door een ongeval? Dan heb je toch een probleem. Daarnaast loop je in vrijwel alle sectoren risico op mentale klachten. Een burn-out is bijvoorbeeld een veel voorkomende mentale ziekte die vaak ontstaat door te hoge werkdruk en te veel stress. Dit kan iedereen overkomen. 

Wat dekt een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Er zijn verschillende soorten dekkingen. Je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering dus precies zo ‘samenstellen’ als je zelf wilt. Dit heeft ook invloed op de premie die wordt betaald natuurlijk.

De basisversie van de AOV is degene waarbij enkel ongevallen worden gedekt. Dit is met name voor ZZP’ers met een fysiek beroep van belang. Stel, zij krijgen te maken met een ongeval op het werk en worden daardoor uitgeschakeld om hun werk te kunnen doen, dan zullen zij hier een vergoeding voor krijgen.

Bij de meest uitgebreide versie worden alle mogelijke vormen van arbeidsongeschiktheid vergoedt. Hierbij kun je bijvoorbeeld ook denken aan ernstige psychische klachten waardoor werken onmogelijk wordt. Wees je er wel van bewust dat de klachten wel aantoonbaar en bewezen moeten zijn.